ZF Live

VIDEO ZF Live. Cosmina Coman, Learning Pro: Middle managementul poate fi cea mai mare barieră în calea transformării digitale

Autor: Adelina Mihai

18.10.2017, 00:05 376

„Există o confuzie foarte mare în ceea ce priveşte impactul digitalizării în business. Digitalizarea înseamnă efici­entizarea proceselor, iar opor­tunităţile pot apărea în mo­men­tul în care gândeşti digital din perspectiva clientului şi a angajatului. Ca lider de business, nu vrei doar să digitalizezi trecutul, ci vrei să vezi şi viitorul, iar pentru asta trebuie să vezi cum gândeşte clientul”, a spus Cosmina Coman, prezentă la emisunea online de business ZF Live.

Pe data de 23 octombrie, în Bucureşti, Ziarul Financiar va organiza împreună cu Learning Pro conferinţa „Digital Leadership – Cum să fii lider în era digitală?“, care va aborda subiecte precum modul în care digitalizarea schimbă intracţiunea dintre cetăţeni şi autorităţile publice, ce abilităţi are liderul ideal în era tehnologiei, ce aşteptări există de la angajatul digital sau cum arată profilul clientului digital.

„Din perspectivă internă, angajatul poate fi implicat în transformarea digitală, pentru că el poate să ia feedback de la client şi să îl transmită direct către top management prin intermediul reţelelor sociale folosite de companii. Din acest punct de vedere, cred că middle managementul poate fi cea mai mare barieră în calea transformării digitale, pentru că marea provocare nu este tehnologică, ci de leadership.“

Cosmina Coman a mai spus că majoritatea organizaţiilor au investit foarte mulţi bani în digitalizare, însă în unele companii nu sunt folosite noile tehnologii şi nu s-a ţinut cont de aşteptările clienţilor. „Digital leadership înseamnă, în primul rând, înţelegerea a ceea ce sunt oportunităţile şi tehnologia, să îţi asumi riscuri, să iei o decizie dacă eşti 40% sigur că este corectă.  Liderul digital actual lucrează în reţele, se bazează pe crowdsourcing, nu se mai bazează strict pe viziunea lui“.

Ea a mai spus că există studii care arată că firmele care excelează în zona de abilităţi digitale şi leadership digital sunt cu 26% mai profitabile decât celelalte companii.

„Practicile de comunicare intra-organizaţionale vor fi în continuare necesare, chiar dacă există roboţi care fac treaba mai bine decât oamenii. În acelaşi timp va fi nevoie de o înţelegere mai bună a capacităţilor tehnologice de către oamenii din business, dar şi înţelegerea mediului de afaceri de către oamenii din IT. Cele două segmente de abilităţi vor trebui dezvoltate în organizaţii”.

Pe lângă noile tehnologii, precum inteligenţa artificială, serviciile cloud şi Internet of Things (IoT), companiile au nevoie şi de o conducere digitalizată.?

“Trăim chiar în acest moment o revoluţie, aşa-numita revoluţie industrială. În Uniunea Europeană există deja dezbateri pentru a reglementa robotul ca persoană, ştiu că sună ciudat, dar înspre asta ne îndreptăm. Atâta timp cât inteligenţa artificială învaţă din date, nu mai este nevoie neapărat de un control al omului, putem doar să îl supraveghem”. Ea a mai precizat că vor fi din ce mai optimizaţi roboţii care vorbesc între ei şi că deja există softuri care detectează, spre exemplu, emoţia din glas, aşa că pot identifica dacă o persoană este nervoasă.

„Trebuie să înţelegem ce oportunităţi oferă tehnologia, este vorba despre serviciile cloud, Internet of Things, inteligenţa artificială. Toate acestea reprezintă oportunităţi”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO