ZF Live

VIDEO ZF Live. Dani Ene, proprietar MovingBox: Românii strâng multe lucruri în locuinţe şi renunţă greu la ele. Le iau cu ei când se mută, apoi ne cheamă să le debarasăm că nu au loc

Autor: Roxana Rosu

03.05.2017, 20:30 367
Dani Ene  a lansat în urmă cu şase ani firma MovingBox, specializată în servicii de relocare, pentru persoane fizice şi firme, iar în urmă cu şase luni a început să ofere şi spaţii de depozitare, la cererea  clienţilor, ajungând la finele lui 2016 la o cifră de afaceri de 280.000 euro.

„Serviciile de depozitare au venit au­xi­li­ar, la cererea clienţilor. Core businessul nos­­tru este relocarea, locală şi inter­na­ţio­nală. Acum şase luni am intrat pe zona de de­pozitare şi am ajuns să oferim servicii com­plete, nu doar mutare, ci şi electrice, insta­laţii, sanitare“, a spus Dani Ene la ZF Live.

Firma are şase angajaţi şi va ajunge la zece la sfârşitul acestui an. În medie, MovingBox operează trei mutări pe zi, bazându-se aproape integral pe exter­nalizare. Costurile pentru mutarea mobilei şi a altor obiecte dintr-un apartament de trei camere ajung la 300-500 de euro, dar pot urca şi la 1000 de euro în funcţie de evaluare. În medie, un mani­pu­la­tor este plătit cu 10-15 lei/oră, plus bonusuri.

„Este un pool de manipulatori la care firmele de profil apelează atunci când au comenzi. Noi ne-am făcut portofoliul de oameni prin recomandări, cam 100 de oameni la care apelăm mereu, în funcţie de nevoi“.

În acest fel, un manipulator poate face şi 150 de lei pe zi, dacă lucrează zece ore.

Dani Ene a început afacerea în 2011 cu 100 de euro, pe care i-a cheltuit pentru a face un site. Au urmat 5-6 luni de promovare în online până a primit prima comandă, finalizată fără profit pentru el. „Nu ştiam cum să evaluez o mutare, ce preţ să dau, am învăţat după aceea.“

Un factor important în creşterea afacerii a avut şi contul de Facebook, fiind prima firmă de profil care a apelat la acest canal pentru a se promova, dar şi pentru a primi feedback de la clienţi. După dezvoltarea afacerii pe plan local, MovingBox a început să ofere servicii de relocare şi către alte ţări.

În urmă cu şase luni, în urma cererii primite de la clienţi, firma a închiriat un depozit în Tunari şi a început să ofere şi servicii de depozitare. Preţurile pentru acest segment diferă în funcţie de spaţiul închiriat, cel mai ieftin fiind în zona de open space din hală, unde se închiriază la metru cub. În plus, MovingBox oferă clienţilor cutii de lemn de 10 m3, la 40 - 50 euro/lună, în care pot depozita mobila de la o garsonieră, boxe de 16 m3 şi containere maritime de 33 m3, amplasate în curtea depozitului.

„Mulţi români au multe lucruri şi se despart greu de ele. Îşi mută lucrurile dintr-o parte în alta, apoi ne cer să debarasăm că nu au nevoie de ele. Noi le recomandăm să facă o selecţie când se mută, dar de obicei renunţă la ele abia după ce văd că nu au suficient loc sau că nu le trebuie în noua casă“.

Printre proiectele de relocare acoperite de MovingBox se numără o expoziţie la Arcub şi magazinul Bebe Tei din Sun Plaza. „Am mutat un ficus de 3 metri şi a trebuit să scoatem o uşă. Şi pianine. Acestea sunt foar­te grele, se mută greu, pentru că în general căile de acces sunt foarte mici, mai ales la blocurile noi“, povesteşte Dani Ene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO