„Zona de start-up-uri, industria de IT din România este pe un trend ascendent. Am devenit un hub de tehnologie, nu poţi să compari Memphis cu Bucureşti în materie de soft şi tehnologie. Noi suntem foarte puternici în această zonă, avem foarte multe companii aici. E foarte interesant că în România găseşti dezvoltatori de top şi printre studenţi, lucru care arată că şcoala scoate în continuare oameni buni“, a spus Ilinca.
Declaraţie şoc a lui Erdogan la numai câteva zile după summitul G20
Promoţie masivă a Ryanair: 250.000 de bilete pe 900 de rute, cu 9,99 euro
Ilinca l-a dat ca exemplu pe unul dintre angajaţii săi, care era student în anul 4, şi care a dezvoltat peste 60% din codul de la platforma software complexă a primului magazin complet autonom din lume, în care nu există vânzători, şi care funcţionează în Memphis, în SUA.
Cornerstone Technologies, o firmă de IT care are „creierul“ la Bucureşti, a dezvoltat, în colaborare cu clienţi din Statele Unite, trei proiecte inedite: Smart Mart- primul magazin automat din lume, o platformă medicală care oferă soluţii online şi un quickboard smart-o placă de antrenament pentru sportivi, a declarat Daniel Ilinca, partener Cornerstone Technologies, pentru emisiunea de business ZF Live.
„Smart Mart este lansat şi este funcţional în Memphis, SUA. Este un magazin automat destul de mare, undeva la 100 metri pătraţi. Poţi să conduci în jurul lui, să parchezi, ajungi cu mâna la un ecran, comanzi produse, se deschide o trapă, iei produsele. Nu există nimeni în interior. Totul e automat. Următoarea etapă de dezvoltare este să te duci doar cu lista de produse, să o scanezi, şi robotul îţi aduce direct produsele. În cazul ţigărilor şi băuturilor alcoolice, cel care comandă trebuie să îşi scaneze permisul de conducere, iar sistemul verifică dacă eşti este major sau nu“, a menţionat Daniel Ilinca (foto dreapta).
Toate sistemele software ale magazinului sunt controlate 100% de la distanţă de echipa Cornerstone Technologies din România - unde au şi fost dezvoltate, în timp ce componenta hardware, robotul care livrează produsele a fost dezvoltat în America. Proiectul a început în anul 2014 şi încă este în stadiu de dezvoltare. Amazon şi Walmart s-au arătat deja interesaţi de prototip.
Dezvoltarea de software şi platforme de IT pentru clienţi internaţionali reprezintă principala sursă de venituri pentru întreaga industrie locală de IT şi nu doar pentru Cornerstone Technologies, una dintre cele câteva mii de firme locale de pe piaţă.