ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Horaţiu Ţepeş, Bilka Steel: „Planul nostru este să cumpărăm vechea platformă Rulmentul, de care suntem lipiţi practic, şi să ne extindem producţia“

Autor: Cristina Bellu

27.06.2017, 00:00 1145
Producătorul de învelitori me­talice Bilka Steel din Braşov, deţinut de omul de afaceri Horaţiu Ţe­peş, esti­mează pentru primele două trimestre ale anului un avans de peste 50% al cifrei de afaceri, pe fondul creşterii de preţ înregistrată la materiile prime şi al creşterii volumului de producţie.

„Businessul nostru se bazează pe sezo­nalitate, vârful fiind atins în pe­rio­ada august-septembrie. Cu toate acestea suntem deja pe creştere. Esti­mez că în pri­­mele două trimestre ale anu­lui vom a­vea un avans de peste 50%“, spune Ho­ra­ţiu Ţepeş, proprie­tarul Bilka, care ex­pli­că faptul că circa 20% din această creş­tere se datorează majorării de preţ la ma­te­riile prime şi aproximativ 30% vin din creşterea volumului de pro­duc­ţie.

Antreprenorul mărturiseşte că această evoluţie este peste estimarea bu­ge­tată şi adaugă faptul că piaţa cons­trucţiilor rezidenţiale ar putea înregistra un avans de peste 10% până la finele a­ces­tui an. Anul trecut, compania a înre­gis­­trat afaceri de peste 60 mil. euro, plus 41% faţă de 2015 şi o triplare a pro­fi­tului până la 33,2 mil. lei (7,4 mil. euro).

„Planul nostru este să cumpărăm vechea platformă Rulmentul, de care suntem lipiţi practic şi să ne extindem producţia cu panouri sandwich, hale in­dus­triale şi elemente complementare – uşi de garaj, profiluri din gips-carton, plasă sudată, practic tot ce înseamnă oţel pentru construcţii.“

Potrivit lui Horaţiu Ţepeş, marea problemă în achizţonarea terenurilor o reprezintă faptul că acestea se află pe domeniul public. „Trei ani ne-am plimbat pe la uşi să găsim o rezolvare, dar până în momentul de faţă nu a fost posibil. Este frustrant să faci profit şi, la un moment dat, să-ţi dai seama că este greu să investeşti acolo unde ai nevoie, pentru că autorităţile nu sunt interesate să te sprijine. Trebuie să ne legăm de investiţiile pe care le-am făcut deja. Este dificil să construim trei fabrici în jurul Braşovului.“

Proiectul de investiţii se ridică la 20 de milioane de euro şi cuprinde construcţia de hale şi utilajele. Pe baza acestei investiţii compania şi-ar putea dubla cifra de afaceri în maximum cinci ani de zile.

„Vedem potenţial în piaţă. Avem profit să investim, dar suntem într-un moment dificil . Dacă nu vom reuşi să rezolvăm problema, probabil că vom fi nevoiţi să construim în afara Braşovului. Este un plan anevoios, dar trebuie să ducem lucrurile mai departe“, spune Horaţiu Ţepeş.

Cererea pentru produse vine în mare parte din zona companiilor industriale, a investitorilor din afară. Pentru a asigura materia primă, compania colaborează cu două combinate din Italia, dar şi cu ArcelorMittal din Polonia, Italia şi Macedonia.

„Recent am început să colaborăm şi cu combinatul de la Galaţi. Ne bucurăm că reuşim să formăm acest lanţ valoric în România. Avem diverşi competitori în piaţă, dar ceea ce ne diferenţiază este faptul că nu ne aprovizionăm din zona Asiei. Avem competitori zonali care se aprovizionează din Coreea, China sau India“, adaugă  Horaţiu Ţepeş, care menţionează că Bilka Steel are o reţea de 500 de distribuitori, cel mai mare client fiind retailerul de bricolaj Dedeman din Bacău.

Referindu-se la o nouă criză, antreprenorul spune că este posibil ca acest lucru să se întâmple, dar speră ca acesta să nu vină tot din sistemul bancar.

„Există factori care anticipează acest lucru. Criza forţei de muncă de exemplu. Poate veni o criză zonală sau, mai rău, una la nivel mondial. Dacă vorbim despre piaţa rezidenţială, probabil că acesta se va duce către o zonă de boom. Deocamdată stăm bine, nu sunt umflate preţurile, dar pe termen lung apetitul pentru investiţii imobiliare va creşte”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO