ZF Live

VIDEO ZF Live. „Nu sunt mulţumită de nivelul colectării în primele 3 luni şi voi lua nişte măsuri foarte dure în viitorul apropiat”. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de luni, 31 martie, cu Ioana Petrescu, ministrul finanţelor

31.03.2014, 13:47 1125

Încasările la buget pe primele trei luni „au fost nemulţumitoare“, potrivit Ioanei Petrescu, prezentă ieri la emisiunea de business ZF Live, ministrul de finanţe anunţând „nişte măsuri foarte dure în viitorul apropiat“ pentru a micşora evaziunea fiscală, estimată la aproape un sfert din PIB. „Nu sunt mulţumită de nivelul colectării şi va trebui să iau nişte măsuri foarte dure în viitorul apropiat“, a declarat Ioana Petrescu, noul ministru de finanţe, în vârstă de 34 de ani, instalat în funcţie la începutul lunii martie după ieşirea PNL de la guvernare şi formarea cabinetului „Ponta III“. 

Potrivit invitatei ZF Live, scăderea încasărilor la buget în ciuda creşterii consumului s-a datorat unei creşteri economice bazate pe export, care presupune rambursări de TVA şi pe agricultură, un domeniu care „nu este bine fiscalizat“, cât şi faptului că multe firme se declară insolvente pentru a nu plăti impozitele. Potrivit viziunii noului ministru de finanţe cu studii în finanţe publice la Harvard, sistemul fiscal trebuie regândit din punctul de vedere al contribuabilului şi trebuie să devină mai predictibil pentru mediul de afaceri. „O să fac toate eforturile să reduc timpul care este petrecut de contribuabil la coadă, să promovez plăţile online pentru impozit.“ 

 

ZF: Cum vă explicaţi, ca economist, că în­tr-o ţară cu o creştere economică peste aşteptări avem o rectificare negativă şi mai mult, necesitatea unor taxe noi?

Creşterea economică s-a bazat pe creşterea exporturilor şi pe agricultură. Agricultura nu este bine fiscalizată, iar atunci când avem exporturi mari rambursăm mai mult TVA decât colectăm taxe.

Reorganizarea ANAF nu este pe deplin terminată, mai sunt lucruri de făcut şi se lucrează la ele.

Există bani pentru pensiile care au fost majorate cu 3% în acest an, în momentul în care se va face bugetul pe anul viitor se vor calcula foarte clar cât sunt aceste majorări de pensii, cât este necesar pentru cheltuieli bunuri şi servicii şi alte cheltuieli şi cât se prognozează să se colecteze din taxe şi impozite

ZF: Avem o creştere a consumului cu 6-7% şi o scădere a veniturilor bugetare pe primul trimestru. Cum se explică?

Am stat de vorbă şi cu directorii din judeţe să văd care sunt problemele cu care se confruntă şi cum justifică ei rezultatele proaste de anul trecut şi din primul trimestru şi ceea ce vă pot promite e că voi lua nişte măsuri foarte dure în viitorul apropiat.

Multe dintre judeţe se plâng de Codul insolvenţei şi de faptul că nu pot să colecteze banii pentru că multe firme intră în insolvenţă pentru a evita plata impozitelor. Am insistat foarte mult şi pe trecerea Codului insolvenţei, ne va ajuta foarte mult, am discutat şi cu noua direcţie antifraudă pentru a ne ajuta să luăm înapoi beneficiile celor care fac evaziune fiscală şi să descurajeze evaziunea fiscală

Există deja mai multe acţiuni ale direcţiei antifraudă, cum ar fi aceea cu reţeaua cărnii la care s-a lucrat foarte mult şi vor mai veni şi alte exemple de genul acesta în viitorul apropiat.

Reducerea evaziunii şi colectarea sunt priorităţile mele.

La încasările din TVA am reuşit să ridicăm un pic plafonul pentru cei care cer o sumă de rambursat destul de mică ca să li se dea mai repede, dar pe de altă parte am constituit un grup de lucru în minister să schimbe şi modalitatea în care se calculează riscul pentru cei care vor fi controlaţi la rambursările de TVA pentru ca acest risc să fie mai bine calculat şi să-i prindem pe aceia care fac evaziune mare.

ZF: Ce v-aţi înţeles cu transportatorii despre noua taxă la motorină?

În urma negocierilor cu asociaţiile opera­to­rilor de transport am decis să avem un proiect de ordonanţă de urgenţă care va intra în dis­cuţie în şedinţa de guvern miercuri. Vom retur­na 4 cenţi din această taxă suplimentară pentru ope­ratorii licenţiaţi din România, este vorba şi de cei care transportă persoane şi de cei care trans­portă marfă, pe cei care au auto­vehicule cu o greutate de cel puţin 7,5 tone. Este o măsură care se aplică şi în alte ţări europene, ca de exem­plu Italia, Belgia, Ungaria, Spania, Slo­venia. Aceşti 4 cenţi vor fi recuperaţi numai pen­tru acei operatori licenţiaţi care vor veni cu do­vezi că motorina a fost cumpărată în mod legal.

Dacă noi ajutăm pe transportatori şi ei nu mai simt această creştere de preţuri, atunci şi el o va traduce în preţul final mult mai puţin şi persoanele care cumpără bunuri vor resimţi o creştere mult mai mică.

Recuperarea taxei de 4 cenţi de către transportatori va avea un impact bugetar de aproximativ 353 de milioane de lei dacă acciza este returnată în mod trimestrial. Vom încasa aproximativ 2 miliarde de lei la buget din acciză.

În primele 5 luni ale anului vom face o estimare din cât s-a colectat şi vom vedea care sunt posibilele soluţii.

Ce a mai spus ministrul finanţelor la ZF Live

  • La sfârşitul lunii mai se va plăti prima dată taxa pe stâlp.

  • Normele taxei speciale se discută în Parlament.

  • CAS-ul la chirii nu l-aş numi un impozit în plus, ci o lărgire a bazei de impozitare care s-a introdus de anul acesta.

  • Intenţionez să promovez plata online a impozitelor şi să explicăm contribuabilului că există şi alte posibilităţi decât să stai la coadă să le plătească, se poate plăti online în momentul de faţă dacă contribuabilul are un cont bancar şi are un card de credit.

  • Trebuie să avem respect pentru timpul contribuabilului.

  • Am stat şi eu la cozi să plătesc taxele în cir­cum­scripţiile financiare şi de atunci am început să mă gândesc la soluţii care să fie cât mai simple pentru cetăţeanul de rând care vrea să-şi plătească taxele.

  • Plata online există, dar trebuie simplificată şi promovată pentru a micşora aceste cozi.

  • Conformarea voluntară este foarte impor­tan­tă. Nu poţi să ceri ca cetăţeanul să plătească ta­xele dacă nu îl tratezi cu respect şi nu ai respect pentru timpul lui şi să ai un sistem orientat spre el. Asta vreau să schimb la Finan­ţe şi la ANAF prin mai multe pârghii: simpli­fi­ca­rea modului de plată al impozitelor, prin pro­mo­varea plăţii online, prin a arăta mai multă transparenţă pentru a şti cetăţeanul unde se duc banii lui.

  • Nu sunt mulţumită de modul cum merg lu­crurile în Finanţe şi voi face nişte schimbări pen­tru că am o altă viziune despre cum trebuie să funcţioneze Ministerul Finanţelor şi ANAF.

  • Vorbim de evaziune fiscală, dar şi de edu­carea contribuabilului că este normal să te angajezi cu forme legale, să-ţi plăteşti taxele şi impozitele. Va dura ceva timp pentru că trebuie să dovedim transparenţă şi deschidere către contribuabil pentru a-l încuraja să facă acest lucru

  • Trebuie să ne gândim la soluţii care să ridice vizibilitatea anumitor tranzacţii, de exemplu măsura de plafonare a cash-ului este o măsură foarte bine venită pentru că foarte multe tranzacţii au loc în numerar şi noi nu putem vedea aceste tranzacţii.

  • O altă măsură pe care o văd bine-venită este modernizarea secţiunii de transfer pricing din ANAF. Trebuie să punem mai mult accent pe interacţiunea pe care o avem cu multinaţionalele şi să fim atenţi ca ei să-şi plătească impozitul pe profit cuvenit în România. Angajăm mai mulţi oameni noi în această direcţie pentru că avem nevoie de un grup bine pregătit care să analizeze aceste dosare împreună cu colegii lor de la multina­ţionale dacă într-adevăr acea multinaţională şi-a calculat profitul pe România în mod echitabil pentru stat. Trebuie să fie oameni noi, care să aibă o metodologie nouă de lucru.

Evaziunea fiscală este evaluată la 13-14% din PIB, dar nimeni nu poate să calculeze, evident este foarte mare pentru că se vede foarte clar din colectările mici ca procent din PIB din ultimii 24 de ani, nu au depăşit 30% din PIB chiar în perioadele în care am avut creştere economică.

  • Vreau să mă asigur că modalitatea de transfer pricing se face corect şi echitabil. Este o modalitate legală, dar dacă nu există la ANAF nişte specialişti să se uite pe aceste modalităţi în care se face transfer pricing pe multinaţionale, atunci nu putem fi siguri că noi reţinem în România profiturile şi le impozităm cât trebuie.

  • Dacă toată lumea ar cere bon fiscal, evaziunea ar fi mult mai mică.

  • Vreau să iau măsuri ca nivelul de colectare să fie mai ridicat nu doar anul acesta sau anul viitor, ci permanent.

  • Scăderea CAS cu 5% este foarte probabil să fie introdusă de la 1 iulie. Vom avea consultări cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană înainte de această dată, vom avea şi informaţii mai bune despre colectările pe primele 5 luni ale anului şi atunci vom luat deciziile.

  • Încasările pe primele 3 luni au fost ne­mulţu­mitoare, voi lua măsuri foarte stricte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO