ZF Live

VIDEO ZF Live. Wargha Enayati, fondator al reţelei Regina Maria: Introducerea deductibilităţii la abonamentele medicale va avea un efect imens. România poate ajunge la 3 milioane de abonaţi în 5-7 ani

Autor: Roxana Rosu

27.07.2017, 00:05 1021
Piaţa abonamentelor medicale se va dezvolta rapid în perioada următoare, de la un milion de abonaţi în prezent la trei milioane în 5-7 ani, în condiţiile în care angajatorii beneficiază mai nou de deductibilitate pentru abonamente în limita a 400 de euro pe an, este de părere Wargha Enayati, fondatorul reţelei Regina Maria.

„Serviciile medicale vor fi mai acce­si­bile. Angajatorul este avantajat pen­tru că abonamentul nu mai e văzut ca venit în natură, ca un beneficiu care tre­buie impozitat, şi este deductibil în limi­ta a 400 de euro. Va avea un efect imens în piaţă. Sistemul de abonamente local a dus la crearea unui sistem medical pri­vat de top în estul Europei, chiar peste Polonia“, a spus Wargha Enayati la ZF Live.

În opinia lui, asigurarea de sănătate are rolul ei, dar cele două tipuri de produse trebuie să beneficieze de con­cu­renţă loială, de condiţii similare în legis­laţie. Deduc­tibi­litatea pentru asi­gu­ră­rile medicale a fost introdusă în luna februarie a acestui an, aşa că decizia de a oferi şi abo­namentelor acelaşi avantaj este o măsură corectă. 

„Acest ajutor fiscal şi structura cre­ată deja vor duce la includerea mai mul­tor servicii în abonamente decât pâ­nă acum. Dacă angajatorul plătea 10 eu­ro pe angajat, acum poate creşte la 18 eu­ro, iar pentru el este la fel.“

Antreprenorul spune că, din pă­ca­te, în România nu există deocam­dată asigu­rări de sănă­ta­te similare celor din Vest, care să aco­pere toate ser­vi­ciile medicale pe ter­men lung, iar fir­­mele de profil ar pu­­tea profita de no­ua deduc­ti­bili­tate pentru a aduce şi pe plan local pro­duse pe care le vând deja în alte ţări europene.

„Eu plătesc 400-500 de euro pe lună pentru o asi­gu­rare medicală în Germania, dar in­clu­de toată partea de îngrijire. În Ro­mâ­nia nu avem asigurări viagere, ci con­tracte pe un an. Un fel de abona­ment, dar se chea­mă asigurare. Tre­buie să pot folosi asi­gurarea mea din Româ­nia oriunde afară, să fie globală, acesta e ro­lul asi­gurătorilor.“

În ceea ce pri­veşte abona­men­tele medicale, Ro­mâ­nia are în pre­zent circa un milion de persoane incluse în sistem, în condiţiile în care în ultimii ani tot mai multe companii au pus produsul pe lista de beneficii pentru an­gajaţi. Următorul pas, susţinut de noua legislaţie, ar putea fi deschiderea unor clinici private mai spe­cializate, cu abonamente mai scum­pe, care să ofere servicii preferenţiale. În plus, în timp este posibil ca abonamentele să acopere şi spitalizarea, în sistem de coplată.

„Polonia are 4-5 milioane de abonamente la un număr dublu de locuitori faţă de România. Dar la noi ritmul de creştere va fi rapid şi ponderea în populaţie cred că va fi mai mare, aşa că putem ajunge la trei milioane de abonamente în 5-7 ani“.

Wargha Enayati, care şi-a vândut acţiunile la Regina Maria, lucrează acum la un proiect pentru vârstnici, respectiv un centru de recuperare, tratament şi îngrijire, în care vor fi investiţi 40 milioane de euro. „Problema cu care mă voi confrunta în acest proiect este cea a resurselor umane“, spune el, având în vedere deficitul de cadre medicale în România. Un abonament la acest centru care să includă şi zona de ambulatoriu şi cea de spitalizare va fi de circa 150 euro pe lună pentru o persoană fizică.

Citiţi şi: Opinie - Neimpozitarea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament - facilitate fiscală suplimentară? (Ruxandra Târlescu, director, consultanţă fiscală, PwC România)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO