♦ Investiţiile în energie verde au cea mai mică durată de realizare şi sunt singurele care pot atenua rapid deficitul de capacitate de producţie cu care se confruntă România ♦ Finanţarea investiţiilor rămâne principala problemă, dar acest lucru va primi o gură de oxigen prin schema CfD, acolo unde România are în plină desfăşurare prima rundă de licitaţie.
Venirea sezonului rece găseşte România cu o producţie de energie hidro afectată semnificativ de secetă, astfel că aproape în fiecare zi este nevoie de importuri pentru a acoperi cererea internă, nici ea la un nivel foarte ridicat. În unele intervale, importurile se apropie de nivelul maxim de capacitate.
Adrian Borotea, country manager al Verbund Wind Power România, spune însă că deficitul de capacitate este „compensat“ de experienţa pe care specialiştii din domeniu o au. Cu un portofoliu de proiecte eoliene de 226 MW, austriecii de la Verbund sunt printre cei mai puternici investitori în domeniul energiei regenerabile din România, având planuri de extindere a amprentei locale.
„Avem specialişti foarte buni în sistemul energetic şi nu vom avea riscuri iarna aceasta“, a spus Adrian Borotea, invitat la emisiunea de business ZF Live. Problema este că deşi erau aşteptări mari pentru 2024 privind punerile în funcţiune, lucrurile nu au mers conform estimărilor, astfel că deficitul de capacitate de producţie este în continuare considerabil.