• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
ZF Live

ZF Live. Adrian Codirlaşu, CFA România: „Văd pachetul de relansare economică mai degrabă ca pe un program social pentru suportul persoanelor şi companiilor afectate de criză“

 ZF Live. Adrian Codirlaşu, CFA România: „Văd pachetul de relansare economică mai degrabă ca pe un program social pentru suportul persoanelor şi companiilor afectate de criză“

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: Va creşte cu siguranţă deficitul bugetar în acest an faţă de anul trecut. Ce a ajutat Guvernul a fost rata ridicată de inflaţie. Vedem cum această rată ridicată de inflaţie a crescut PIB-ul nominal şi când raportăm datoria la PIB de-abia acum am ajuns la 50%.

Autor: Mara Rolea

15.04.2022, 00:07 121

Guvernul a anunţat un pachet de „relansare” postpandemie de 17,3 mld. lei, pachet grăbit şi de criza gravă din Ucraina. Vor fi sprijinite companiile din industrie, va fi sprijinită agricultura „Vor fi susţinute companii din agricultură şi agriculturii îi trebuie un program dedicat în această criză pentru că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt exportatoare mari de produse agricole, iar aceste exporturi nu vor mai fi în acest an similare cu cele din anii precedenţi din cauza războiului.”

Noul pachet de relansare economică se diferenţiază faţă de fondurile de redre­sare postpandemie prin aju­torarea financiară directă a companiilor, a IMM-urilor, a companiilor din agricultură şi a populaţiei de către guvern în urma crizei economice. Aceste fonduri acordate se numesc helicopter money: „Văd pachetul de relansare economică mai degrabă ca pe un program social pentru suportul persoanelor şi companiilor afectate de criză”, spune Adrian Codirlaşu.

„Acest program va avea un impact în sensul în care va susţine cheltuielile persoanelor cu venituri mici în condiţiile creşterii preţului utilităţilor, doar va susţine consumul. Pentru companii, da, poate fi un ajutor pentru susţinerea costului utilităţilor şi sunt anumite programe destinate investiţiilor. Vor fi susţinute companii din agricultură şi agriculturii îi trebuie un program dedicat în această criză pentru că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt exportatoare mari de produse agricole, iar aceste exporturi nu vor mai fi în acest an similare cu cele din anii precedenţi din cauza războiului. Deci, da, agricultura merită susţinută”, afirmă Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

 

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466