ZF Live

ZF Live. Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti (BVB): În varianta cea mai bună, vom avea autorizaţia pentru Contrapartea Centrală la jumătatea anului viitor şi până la final de 2022 o să avem şi primele tranzacţii. Perspective de dublare a lichidităţii

Autor: Alexandra Matei

15.07.2021, 08:40 544

♦ Bursa din România este foarte aproape de a avea implementată Contrapartea Centrală, iar două dintre aspectele care au contat când s-a luat această decizie au fost accesul la servicii de clearing pentru participanţii locali şi decizia de risk management.

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spune că existenţa unei Contrapărţi Centrale, singura piesă lipsă în a lansa în sfârşit instrumentele derivate la Bursa de la Bucureşti, va permite intrarea investi­torilor specializaţi, cu strategii de tran­zacţionare şi pe termen scurt, ceea ce ar putea să ducă la o dublare a lichidităţii.

În varianta cea mai bună, adică scenariul optimist, CCP va primi autorizaţia de funcţionare la jumătatea anului viitor, iar până la final de 2022 vor apărea şi primele tranzacţii, spune şeful operatorului bursier din România.

„Ce cred că lipseşte din piaţă este acest tip de investitori specializaţi, care să aibă şi strategii pe termen scurt. Ei nu vin pentru că nu avem toate instrumentele necesare. Aici mă refer la piaţa de instrumente derivate pentru că o strategie pe termen scurt este una mai complexă decât una pe termen lung. Trebuie să avem această piaţă derivată pentru a da posibilitatea acestor investitori specializaţi să vină pe piaţă şi pentru asta ne trebuie această Contraparte Centrală. Ea va funcţiona şi pe piaţa de energie, vom avea şi instrumentele pieţei de energie listate pe BVB. Existenţa acestei instituţii este singura piesă lipsă în a lansa piaţa instrumentelor derivate. În varianta cea mai bună, avem autorizaţia pentru Contrapartea Centrală la jumătatea anului viitor şi până la final de 2022 o să avem şi primele tranzacţii. Sunt premise ca doar această Contraparte Centrală să ducă la o dublare a lichidităţii“, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO