ZF Live

ZF Live. Alin Irimia, tax partner, BDO: Facilităţile fiscale de care beneficiază companiile în acest an, în contextul crizei, se vor vedea în deficitul bugetar. Toate facilităţile fiscale oferite în 2020 înseamnă peste 50 mld. lei

Autor: Alexandra Matei

02.11.2020, 16:45 580

Toate facilităţile fiscale oferite mediului de business în 2020 se duc undeva spre 50 de mld. de lei, ceea ce înseamnă că va exista un deficit bugetar de aproximativ 90 de mld de lei în România. Deficitul bugetar prognozat pentru anul acesta era, înaintea pandemiei, de circa 40-50 mld. lei.

Strânsa legătură dintre mediul legislativ şi cel de afaceri a adus companiilor multe beneficii în contextul actual, guvernul având o atenţie sporită la mediul de business din România, făcând multe consultări legate de businessurile care au fost închise, oferind scutiri, amânări de plată sau suspendând executarea silită, măsuri care vor aduce, totodată, un deficit bugetar în economia românească. Se aşteaptă ca mediul de afaceri să fie foarte conectat cu acest deficit bugetar, iar din această perspectivă, lipsurile trebuie acoperite şi prin impozite şi taxe.

„Nu m-am aşteptat la o astfel de conectare a legislativului faţă de mediul de afaceri. Pentru 2021, ce văd este că dacă avem atâtea facilităţi fiscale acum, cu siguranţă există ceva şi de partea cealaltă a balanţei. Va apărea un deficit bugetar, iar dacă organele fiscale legislative au avut această empatie faţă de mediul de business, referitoare la aceste colectări de taxe şi scutiri, cred că ne aşteptăm la o conectare a mediului de business cu acest deficit bugetar care urmează. Am constatat atât în trecut, cât şi în prezent că acest mecanism – taxarea – are o mare influenţă asupra mediului de afaceri, iar instituţiile statului pot controla sau ajuta prin intermediul acestuia. Ar trebui să ne aşteptăm la nişte măsuri de acoperire a acestui deficit creat prin sub­venţii, amânări, scutiri sau eşalonări la plată fără garanţii“, spune Alin Irimia, tax partner BDO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO