ZF Live

ZF Live: Andreea Nica, CFA România: Ni se pare că banii din bănci sunt siguri, ceea ce este adevărat, însă ei îşi pierd din puterea de cumpărare. Bursa, opţiune solidă de investiţii

Autor: Eduard Ivanovici

04.02.2022, 07:00 454

În pofida numărului record de investitori de anul trecut, Bursa încă se confruntă cu un nivel semnificativ de reticenţă din partea populaţiei.

Păstrarea unei prea mari lichidităţi în conturi curente şi depozite pe termen scurt implică pierderea oportuni­tăţilor de creştere a veniturilor, preferinţa românilor pentru depozite fiind corelată cu abilitatea de a-şi asuma riscuri investiţionale, spune Andreea Nica, CFA, membră a Consiliului Director, CFA România, invitată în timpul ediţiei ZF Live, din 3 februarie.

„Ni se pare că lichiditatea, deci cash-ul, din bănci ar fi foarte sigură, ceea ce este adevărat, mai ales în contextul în care depozitele bancare sunt şi garantate. Din perspectiva randamentului, cash-ul nu este un activ atât de sigur pentru că îşi pierde din puterea de cumpărare. Acesta este contextul în care ne aflăm, cu o inflaţie de peste 8% în România, care nu dă semne să se reducă, cel puţin pe timpul iernii. Este o inflaţie record la nivelul UE, nu s-a mai înregistrat nivelul de 5,1% din 1997, vedem că inflaţia este un fenomen generalizat“, explică Andreea Nica. Recent, soldul depozitelor la termen ale populaţiei a scăzut cu 10% pentru prima dată în ultimii 20 de ani, oamenii orientându-se în schimb către titluri de stat, care oferă dobânzi de până la două ori mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO