♦ În urma rezultatelor de la alegeri, investitorii percep România ca fiind riscantă ♦ Riscul recesiunii şi al unei creşteri economice firave este cel mai important risc pentru 2025, întrucât în România este astăzi o situaţie destul de instabilă şi există o incapacitate de a colecta mai mult la bugetul de stat.
Rezultatele neaşteptate de la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi cele de la alegerile parlamentare au creat schimbări de perspectivă şi panică în rândul investitorilor, fie ei străini sau locali, iar 2025 se prefigurează a fi un an dificil, după cum spune Andreea Nica, CFA, vicepreşedinte al CFA Society România.
Această panică s-a văzut şi în curba randamentelor pentru titlurile de stat, şi în ceea ce priveşte ratele de dobândă pe termen scurt pentru ROBOR. În plus, s-a văzut şi o creştere importantă a CDS-ului (credit default swap), care arată care este percepţia investitorilor privind riscul de ţară al României. „Vom avea o percepţie schimbată a investitorilor. Ceea ce se întâmplă acum în cazul acestor alegeri a fost un şoc şi pentru investitorii locali, dar şi pentru cei străini, şoc care s-a văzut şi în această curbă a randamentelor, dar şi pe piaţa de capital. Este clar că s-a reacţionat, că au fost bani care au ieşit din România, cel puţin până când lucrurile se liniştesc, dar asta nu înseamnă că investitorii nu sunt dispuşi să revină”, a explicat ea în timpul emisiunii online de business ZF Live.
Riscul recesiunii şi al unei creşteri economice firave este cel mai important risc pentru 2025, întrucât, detaliază Andreea Nica, în România acum este o situaţie destul de instabilă şi există o incapacitate de a colecta mai mult la bugetul de stat. „Probabil va fi un alt an în care veniturile bugetului de stat nu vor ajunge la 30% din PIB. 2025 va fi un an dificil”, consideră vicepreşedintele CFA Society România. Totuşi, adaugă ea, în Europa sunt mai multe state într-o situaţie policită similară cu cea a României, care creează panică, incertitudine şi efecte la nivel economic şi sunt totuşi state care reuşesc să se finanţeze şi în care investitorii au învăţat să facă afaceri şi în astfel de condiţii.