ZF Live

ZF Live. Andrei Ciucă, Exenne Technologies: Digitalizarea procesului de evaluare a lucrărilor de construcţie reduce munca ofertanţilor şi pe cea a constructorilor. Ştiu cazuri în care cineva a primit din vorbe o estimare de cost pentru construcţia unei case iar în final preţul a fost mai mare cu 40%

Autor: Iulia Apostoiu

01.07.2021, 17:15 1982

Andrei Ciucă a creat un software numit eDevize pentru estimarea, ofertarea şi deconta­rea lucrărilor de construcţii şi instalaţii. Fondată în 2012, compania Exenne Technologies are as­tăzi 19 angajaţi şi 5.000 de clienţi.

„Indiferent că este vorba despre construcţii rezidenţiale, renovări mai mari de apartamente sau de case, oricine are nevoie de un astfel de de­viz. Cu cât sunt mai multe operaţii care au loc în lu­crarea respectivă şi cu cât costul este mai mare, riscul creşte“, a spus Andrei Ciucă la emisiunea de business ZF Live.

Exenne Technologies SRL a avut o cifră de afaceri de 350.000 de euro în 2020. Pentru mediul public, echipa care lucrează în cadrul firmei a creat un sistem care va fi operaţional în curând, prin care munca ofertanţilor este redusă cu procente între 60 şi 90%.

„Ne-am uitat şi la ce este în jur, la ce aplicaţii sunt în străinătate. Ce avem noi în momentul acesta pare mult mai uşor de folosit şi mult mai bine pliat şi axat pe modul în care se desfăşoară în mod natural procesul de evaluare a unei lucrări şi de ofertare.“

Practic, se face o separare a tuturor costurilor, până se ajunge la entităţile de bază, precum materiale, manoperă, utilaje şi transport. Proiectantul realizează proiectul folosind un program de proiectare, apoi din acel proiect se scoate o listă de cantităţi de materiale care sunt necesare. Această listă de operaţii, fără preţuri, este dată mai multor ofertanţi care folosesc o aplicaţie similară pentru a pune preţurile pe care ei le practică.

Cei care îşi doresc să aibă acces la acest software plătesc un abonament anual de folosire a aplicaţiei, care este calculat în funcţie de numărul de facilităţi la care un client vrea să aibă acces. eDevize a fost folosit în construirea tronsoanelor de metrou Bucureşti, dar şi în proiectarea de stadioane.

Andrei Ciucă spune că una dintre soluţiile folosite tot mai frecvent în România este abordarea de tip „design and build“, în care, nu mai este scoasă proiectarea la licitaţie separat, ci este licitat proiectul integral, care include şi proiectarea, şi execuţia.

„Această abordare are beneficiul de a simplifica un pic lucrurile şi de a aduce responsabilitatea într-un singur loc.“

În România, acest tip de software nu este încă foarte popular, iar piaţa ajunge la maximum patru milioane de euro anual, de aceea, Exenne Technologies SRL caută să se internaţionalizeze şi analizează în special piaţa din America. Această aplicaţie ajută şi la reducerea diferenţelor de preţ dintre bugetul iniţial şi costul final, diferenţe care, de exemplu în construirea unei case, pot ajunge şi la 40%.  

Andrei Ciucă este de părere că o cauză care duce la această diferenţă este că preţul construcţiilor se discută la metru pătrat, astfel încât beneficiarul nu are în vedere costul defalcat pe lucrările efective.

„Abordarea de cost pe metru pătrat este doar o estimare grosieră, dar pe care nu este fezabil să te poţi baza, dacă chiar vrei să scoţi un profit sau să te încadrezi în nişte costuri.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO