ZF Live

ZF LIVE. Andrei Manea, RWEA şi RPIA: Cu al doilea val de investiţii în regenerabile, trebuie să vedem mai multă producţie locală. Avem o experienţă uriaşă în energie şi este păcat să nu profităm de ea

Autor: Roxana Petrescu

04.06.2022, 10:16 637

♦ Pentru anul acesta, Manea estimează că se vor adaugă circa 200 MW în proiecte solare noi, abia la anul urmând să fie conectate şi primele proiecte eoliene noi.

Al doilea val de investiţii în proiecte de energie verde, care promite o capacitate de circa 14.000 MW până n 2030, echivalentul unor investiţii de circa 10 miliarde de euro, trebuie să se vadă în producţia locală de componente. Însă nu doar statul trebuie să creeze un mediu stabil pentru aceste investiţii, însuşi mediul de business fiind responsabil pentru transfomarea României din importator de echipamente „verzi“ în producător.

România are în acest moment circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană şi circa 1.400 MW în proiecte de energie solară, aceste capacităţi fiind montate în primul val de dezvoltare de energie regenrabilă prin care a trecut piaţa locală în perioada 2009-2014. Acest prim val a fost însă marcat de un import masiv de echipamente, economia locală rămânând doar cu câteva procente din investiţiile desfăşurate în acea perioadă.

Andrei Manea, membru în boardul RWEA şi RPIA, asociaţiile care reprezintă interesele investitorilor în eoliene şi solare în România, spune că lucrurile trebuie să stea diferit în cel de-al doilea val de proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO