ZF Live

ZF Live. Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Scăderea de dobânzi va începe poate pe la începutul sau la jumătatea anului 2024. Ca bancheri nu vrem să finanţăm excesiv persoanele fizice în această perioadă până când nu vedem că veniturile populaţiei se calibrează cu obligaţiile financiare la care ar trebui să facă faţă

Autor: Mircea Nica

16.05.2023, 09:00 569

♦ „Suntem prudenţi şi încercăm să transferăm această prudenţă şi în cazul companiilor şi al persoanelor fizice, fiind dobânzile atât de sus. Problema nu este nivelul dobânzilor, ci cât de repede au crescut aceste dobânzi“, a spus Bogdan Neacşu în cadrul ZF Live.

În contextul în care scăderea de dobânzi ar putea începe pe la începutul anului 2024 sau la jumătatea anului viitor, bancherii vor să nu mai finanţeze excesiv persoanele fizice în această perioadă, cel puţin până când nu se va vedea un nivel al veniturilor populaţiei care să permită acoperirea obligaţiilor financiare la care ar trebui să facă faţă, a spus Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Pe tot sistemul bancar creditul ipotecar a scăzut semnificativ. Opinia noastră ca bancheri este că nu vrem să finanţăm excesiv persoanele fizice în această perioadă de timp până când nu vedem efectiv că veniturile de care dispune populaţia se calibrează în rând cu obligţiile financiare la care ar trebui să facă faţă. Un credit ipotecar este un angajament pe termen lung atunci evident că nu poţi să arunci cu banii în populaţie dacă nu calibrăm aşteptările şi până nu vedem în ce plajă de creştere se vor duce veniturile populaţiei“, a spus Bogdan Neaşcu.

Din perspectiva dobânzilor, el consideră că trendul de scădere va demara la începutul sau la jumătatea anului viitor, dar în acelaşi timp trebuie să existe o atenţie îndreptată şi către deponenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO