• Leu / EUR4.9707
  • Leu / GBP5.7329
  • Leu / USD4.6638
ZF Live

ZF Live. Cătălin Damian, profesor de istorie şi Alexandru Sabău, fost profesor de istorie, actual consultant în domeniul hotelier: Cum poţi trăi ca profesor debutant? Fie îţi schimbi locul de muncă, fie îţi găseşti ceva de făcut în afara orelor de lucru

ZF Live. Cătălin Damian, profesor de istorie şi Alexandru Sabău, fost profesor de istorie, actual consultant în domeniul hotelier: Cum poţi trăi ca profesor debutant? Fie îţi schimbi locul de muncă, fie îţi găseşti ceva de făcut în afara orelor de lucru

Cătălin Damian, profesor de istorie: Cel puţin momentan nu sunt tentat să plec din învăţământ. În ciuda problemelor care există, încă nu sunt tentat de lucrul ăsta. Încă sunt tânăr încă pot să mai fac şi alte lucruri în afara în afara programului.

Autor: Răzvan Botea

02.06.2023, 20:00 113

♦ Profesorii nu au ajuns încă la un acord cu guvernul, după două săptămâni de grevă generală în care au cerut ca salariile să ajungă la nivelul salariului mediu începând de anul viitor, iar anul acesta să crească cu 25%.

Ca profesor debutant, cu un salariu de 2.400 de lei pe lună, nu ai cum să supravieţuieşti unei chirii bucureştene. Astfel, profesorii fie îşi mai iau un job sau ore suplimentare la şcoală, fie pur şi simplu schimbi locul de muncă. Este cazul celor doi invitaţi la ediţia de joi a ZF Live.

Cei doi istorici invitaţi au fost profesori. Unul a renunţat, pentru că o chirie este scumpă în Bucureşti, iar al doilea se încăpăţânează să rămână la catedră şi nici nu are de gând să plece, chiar dacă salariul de bază este foarte mic. Ce te face să mergi mai departe într-o meserie în care câştigi 2.400 de lei pe lună?

„Cel puţin momentan nu sunt tentat să plec din învăţământ. În ciuda problemelor care există, încă nu sunt tentat de lucrul ăsta. Încă sunt tânăr încă pot să mai fac şi alte lucruri în afara programului. Spre exemplu, în învăţământ există ceea ce numim noi plata cu ora, când pe lângă cele 18 ore poţi să mai iei ore suplimentare. Cât eşti tânăr mai ai putere să le duci, să ai program de la 8 dimineaţa la 8 seara”, a spus Cătălin Damian, profesor de istorie.

Alex Sabău însă pur şi simplu a renunţat şi a trecut în domeniul consultanţei. Ce l-a făcut să renunţe la învăţământ? Salariul.  „Eu, nefiind din Bucureşti, stau în chirie şi utilităţile şi toate costurile de viaţă sunt destul de ridicate până la urmă salariul pe care îl aveam ca profesor, de 2.400 lei, nu-mi ajungea. Eu fiind şi tânăr, evident că întotdeauna am să caut un job care să-mi asigure măcar un nivel de trai cât de cât decent, iar salariul de profesor nu face asta”, a spus Sabău.

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9707
Diferență: -0,008
Ieri: 4.9711
Azi: 4.6638
Diferență: 0,3378
Ieri: 4.6481
Azi: 5.7329
Diferență: -0,3251
Ieri: 5.7516
Azi: 5.1566
Diferență: -0,4748
Ieri: 5.1812