ZF Live

ZF Live. Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Cursul leu/euro creşte, dar amplitudinea este foarte redusă. Creşterea ratelor de dobândă are de-a face cu presiunea de depreciere a leului. Piaţa se aşteaptă la un control mai strict al lichidităţii din partea BNR pentru a descuraja deprecierea

Autor: Robert Manea, Mircea Nica

29.09.2020, 00:05 441

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Noi avem o estimare pentru finalul anului, încă dinaintea crizei generate de coronavirus, de 4,9 lei/euro. Considerăm că pe termen mai lung o să vedem o depreciere nominală a leului în linie cu diferenţialul de inflaţie dintre România şi zona euro.

Cursul leu/euro creşte, dar amplitudinea este foarte redusă, evoluţia venind într-un context regional caracterizat printr-o ten­­­dinţă de depreciere a monedelor din Europa centrală şi de est, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef şi direc­tor de cercetare la BCR, în ca­drul emisiunii de business ZF Live.

„Dacă ne uităm la contextul global, am observat că şi monedele din regiunea centrală şi de est au înregistrat o tendinţă de depreciere. În cazul leului, se mai pot adăuga vulnerabilităţile deja ştiute privind deficitele gemene, dar din nou vorbim de mişcări de o amplitudine foarte redusă, dat fiind regimul de curs de schimb diferit faţă de cel din regiune, adoptat de banca centrală a Româ­niei“, a explicat econo­mis­tul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO