ZF Live

ZF Live. Corneliu Bodea, Adrem. Criza din energie şi limitele pieţei libere: Energia electrică nu este un produs care să răspundă precum alte produse regulilor pieţei libere

Autor: Răzvan Botea

27.10.2022, 19:45 304

Corneliu Bodea, CEO-ul Adrem şi unul dintre oamenii cu cea mai lungă experienţă pe piaţa energiei din România susţine că sunt zone ale economiei în care principiul sacru al pieţei libere nu funcţionează.

Administraţia publică centrală lucrează la un proiect de reglementare a pieţei de energie, în linie – spune el – cu iniţiativele europene. Preţul ar urma să fie plafonat la producător şi apoi pe lanţ astfel ca, la consumatorul final, să ajungă un preţ al energiei electrice de 1 leu/KWh.

„Se ia în discuţie rereglementarea pieţei, adică instituirea unui preţ la producător, indiferent de forma de producţie. Acesta este genul de măsură indicată inclusiv de Comisia Europeană. Pentru producătorii care nu îşi acoperă costurile şi o marjă de profit ANRE parte la un preţ special. Prin această măsură s-ar crea un volum de energie pe piaţă la un mix de preţ stabil.  Unul din scenariile la care se lucrează este să se ajungă la un preţ de 450 de lei/MWh la producător, la consumatorul final să ajungă la 1 leu/KWh“, a spus Corneliu Bodea, la ZF Live, emisiune de business susţinută de Orange Business Services.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO