♦ Disponibilitatea clientului de a plăti şi valoarea reală a produsului ar trebui să fie elementele de bază în strategia de stabilire a preţului ♦ Există mai mulţi factori care influenţează preţurile, cum ar fi competiţia, diverşi stakeholderi care se aşteaptă ca businessul să crească, dar şi tendinţe, precum preferinţele consumatorilor.
Implicarea unui CEO în strategia de pricing, astfel încât preţul produsului să nu fie doar suma costului de producţie şi a adaosului, ci o oglindă a valorii lui, poate duce la creşterea profitabilităţii companiei cu până la 35%, spune Costin Ciora, financial analysis assistant professor, ASE.
„De multe ori, strategia de pricing este făcută în zona departamentului financiar sau comercial. În departamentul financiar, vedem abordarea cost plus adaos. În departamentul comercial se merge pe competiţia din piaţă. În companiile în care CEO-ul preia strategia de pricing şi devine parte din a pune cap la cap departamentul financiar şi cel comercial, poate avea loc o creştere a profitabilităţii chiar cu 35%. Asta duce la o mai mare înţelegere a cifrelor. Departamentul financiar vine cu datele, în timp ce departamentul comercial vine cu înţelegerea pieţei“, a spus el în timpul emisiunii online de business ZF Live.
De asemenea, subliniază acesta, într-o situaţie de criză, companiile trebuie să decidă care sunt acele produse care asigură supravieţuirea businessului, care aduc profitabilitate, căci profitul este de fapt costul supravieţuirii în business.