ZF Live

ZF Live. Costin Lianu, specialist în politici de export. Războiul din Ucraina arată ce şansă istorică a avut România cu aderarea ei la NATO şi UE, noroc pe care Ucraina nu l-a avut

Autor: Ramona Cornea

07.06.2022, 18:30 182

Dacă conflictul din Ucraina rămâne îngheţat, România poate să aibă avantaje economice legate de reorganizarea lanţurilor de aprovizionare globale Putem ajuta astfel şi Ucraina.

Dacă conflictul din Ucraina rămâne îngheţat, România poate să aibă avantaje economice legate de reorganizarea lanţurilor de aprovizionare globale, este de părere Costin Lianu, specialist în politici de export.

„Noi avem avantaje legate de poziţionarea noastră geografică pe le putem valorifica, nu numai pentru exportul de cereale, ci putem fi zonă de tranzit pentru că şi din logistică se câştigă. Acest lucru trebuie să-l valorificăm, atent, cu grijă, dezvoltând infras­tructura portuară. Din păcate, nu am avut capacitatea să preluăm şi să ducem produse din Ucraina, cereale, foarte rapid pe pieţele internaţionale pentru că infrastructura nu ne-a ajutat foarte mult. Astfel, a intervenit această mică competiţie între exportatorii români şi exportatorii din Ucraina pe zone logistice supraaglomerate. Pe termen lung, dacă conflictul rămâne îngheţat, România poate să aibă avantaje economice legate de reorganizarea lanţurilor globale, nu numai în zona agroalimentară, dar şi în alte zone”, a declarat Costin Lianu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Dacă această confruntare rămâne emblematică o perioadă lungă de timp, lanţurile globale vor trebui să fie redesenate, iar din acest proces de redesenare România are o serie de avantaje pe care le poate valorifica, adaugă el.

În ceea ce priveşte riscurile la care este expusă România legate de războiul din Ucraina, Lianu crede că pe termen lung nicio ţară care este aproape de un conflict militar nu se poate dezvolta foarte mult, având în vedere că investitorii se feresc de zonele de conflict. 

„Noi avem riscuri majore faţă de alte ţări legate de acest conflict pentru că pe termen mediu nici anumite investiţii nu vin într-o zonă în care este foarte apropiată de zona de conflict. Nicio ţară care este aproape de un conflict militar nu câştigă foarte mult, adică nu este o ţară care se va dezvolta sustenabil pe baza acestei situaţii. Din contră, noi ar trebui să fim avocaţii unui proces cât mai grabnic de realizare a unei înţelegeri la nivel regional. Regiunile care sunt în conflict major, cum este Orientul Mijlociu, nu s-au dezvoltat foarte mult rămân într-o zonă de subdezvoltare. Deci această situaţie nu ne avantajează”, a explicat el.

În contextul războiului din Ucraina, Marea Neagră a devenit o zonă de conflict, iar posibilitatea de noi rute comerciale este limitată.

Costin Lianu: Noi avem riscuri majore faţă de alte ţări legate de acest conflict pentru că pe termen mediu nici anumite investiţii nu vin într-o zonă în care este foarte apropiată de zona de conflict. Nicio ţară care este aproape de un conflict militar nu câştigă foarte mult, adică nu este o ţară care se va dezvolta sustenabil pe baza acestei situaţii. Din contra, noi ar trebui să fim avocaţii unui proces cât mai grabnic de realizare a unei înţelegeri la nivel regional. Regiunile care sunt în conflict major, cum este Orientul Mijlociu, nu s-au dezvoltat foarte mult rămân într-o zonă de subdezvoltare. Deci această situaţie nu ne avantajează.

 

„Marea Neagră a devenit un spaţiu de confruntare, deci toate rutele comerciale au căzut. Până nu se va pacifica zona printr-un acord al părţilor, Marea Neagră va deveni o zonă minată, la propriu şi la figurat. Acest lucru nu ne poate ajuta economic pe noi, chiar dacă am putea să dirijăm o parte din produse prin Marea Neagră, prin Constanţa. Cu toate astea, depindem de Bosfor şi depindem de evoluţia geopolitică în Turcia, care şi ea este într-o zonă extrem de volatilă”, spune Costin Lianu.

Despre sancţiunile economice impuse Rusiei din cauza războiului pe care îl duce cu Ucraina, Lianu spune că astfel de sancţiuni sunt o armă cu două tăişuri şi că pot fi folosite ca o armă de negociere pentru anumite compromisuri.

„Noi suntem afectaţi, toată lumea este afectată, este normal să găseşti soluţii, iar sancţiunile economice au fost întotdeauna o armă cu două tăişuri. După cum se vede, ele pot fi contracarate, dar şi uneori folosite ca o armă de negociere în alte eventuale compromisuri pe care trebuie să le faci imediat pentru ca să funcţioneze economia mondială. Şi atunci deja lucrurile se duc către o mai mare raţionalitate în a gândi ce se poate întâmpla şi în acceptarea unui dialog pentru că fără dialog nu cred că se va ajunge la un rezultat. Deci părţile ar trebui să dialogheze, este imposibil să se rezolve altfel.”

Despre riscul ca războiul din Ucraina să se extindă la nivel regional, Costin Lianu spune că tendinţa este de a duce acest conflict spre o zonă a negocierilor, ci nu de a-l extinde.

„Este singurul loc din lume în care ai o confruntare directă Rusia-NATO, dar nu este ajunsă la dominoul unui război mondial. Probabil că acesta este factorul de progres pe care omenirea l-a învăţat după mai multe conflagraţii, acela că nu se poate declanşa un război total, care ar fi distrugător pentru planetă, ci mai degrabă să fie două părţi în conflict, iar NATO să susţină Ucraina. Deci cred că va rămâne aşa în continuare şi nu se va schimba pentru că mizele sunt extrem de importante. Vedem că tendinţa este spre o încercare de a duce cât de cât acest conflict spre zona negocierilor, ci nu spre zona escaladării de după principiul acesta al dominoului ca să ajungem la un război mondial. Deci practic asta văd eu că se poate întâmpla”, a concluzionat el.

 

Situaţia din Severodoneţk s-a înrăutăţit din nou, după ce au ucrainenii reuşiseră să elibereze o jumătate din oraş

Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk s-a „înrăutăţit puţin”, a declarat luni guvernatorul regional, după ce armata ucraineană reuşise să elibereze o jumătate din oraş. „Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac pentru o anumită perioadă de timp; au eliberat aproape jumătate din oraş. Dar acum situaţia s-a înrăutăţit din nou puţin pentru noi”, a declarat guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea naţională, citată de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO