ZF Live

ZF Live. Cristian Agachi, International Bank for Economic Co-operation: Vrem să venim pe piaţa din România, să emitem obligaţiuni în lei şi ulterior să dăm credite firmelor sau să avem şi un portofoliu de titluri

Autor: Alexandra Matei

09.02.2022, 16:30 146

♦ În ceea ce priveşte expunerea pe România, ponderea este de 50% achiziţii de titluri de stat şi 50% finanţare ♦ Domeniile pe care IBEC le consideră de interes sunt agricultura, comunicaţiile, transportul, logistica şi construcţiile.

International Bank for Eco­no­mic Co-operation (IBEC), o bancă statală din Rusia, unde România este unul dintre cele opt state acţionare, îşi propune să vină pe piaţa locală şi să emi­tă obligaţiuni în lei, pentru ca ulte­rior să finanţeze companii româneşti. Cristian Agachi, director de ope­ra­ţiuni al IBEC, consideră că acesta este un pas important şi menţionează că această finanţare se va traduce prin cre­dite sau chiar şi un portofoliu de titluri al băncii.

Aceasta nu este prima emisiune de obli­gaţiuni pentru IBEC, însă este pri­ma pe care o face în România. De-a lun­gul timpului, banca a mai făcut emi­siuni de obligaţiuni în Rusia şi Bulgaria.

„Capitalul nostru este în euro. Anul tre­cut am avut des­tul de multe solicitări cu privire la finanţări în lei, iar aici vor­bim de companii româneşti. Ne-am gân­dit că este un pas important să ve­nim pe piaţa din România, să ne îm­pru­mutăm în lei, pe care ulterior să-i dăm cli­enţilor sub formă de credite sau să avem şi un portofoliu de titluri. Din do­rinţa de a fi cât mai prezenţi în piaţă, am decis că are sens să mergem pe piaţa din România şi să ne împru­mu­tăm de aco­lo, atâta timp cât o parte din businessul pe care îl generăm este legat de Ro­mâ­nia. Discutăm de anul trecut cu cei de la BT Capital Partners. Estimăm 100-120 mi­l. lei, acesta fiind un vo­lum pe care ni-l propunem într-o singură tran­şă“, a spus Cristian Agachi, di­rec­torul de operaţiuni al IBEC, în cadrul emi­siunii online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO