ZF Live

ZF Live. Cristiana Deca, managing partner, Decalex Digital: Directiva NIS 2, care introduce noi norme de securitate cibernetică la nivelul UE, prevede pentru prima dată că şefii companiilor vor răspunde dacă au ignorat riscurile cyber şi sunt victime ale unor atacuri

Cristiana Deca, managing partner, Decalex Digital: având în vedere că termenul de aplicare este 18 octombrie, cred că organizaţiile trebuie să se apuce de treabă.

Cristiana Deca, managing partner, Decalex Digital: având în vedere că termenul de aplicare este 18 octombrie, cred că organizaţiile trebuie să se apuce de treabă.

Autor: Adrian Seceleanu

04.09.2024, 20:10 385

„Managerii vor răspunde în faţa autorităţii de reglementare, a Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), instituţia care va aplica amenzile. Dacă decizia managementului a fost să ignore un risc cibernetic, da, va exista o amendă de la DNSC“

Noile norme ale Uniunii Europene în materie de secu­ritate cibernetică, actualizate prin Directiva NIS 2, care a intrat în vigoare anul trecut şi se aplică din luna octombrie a acestui an, introduce, pentru prima dată, şi sancţiuni pentru companiile şi managerii companiilor/organizaţiilor care cad victime ale unor atacuri cibernetice dacă se dovedeşte că aceste riscuri au fost ignorate şi nu s-au luat măsuri pentru prevenirea lor.

„Directiva europeană NIS 2 (Network and Information Security), se aplică de acum, din 18 octombrie, şi vizează măsurile de securitate ale reţelelor şi sistemelor informatice utilizate în infrastructura critică pentru serviciile fundamentale ale societăţii. Este o directivă care vine cumva să reglementeze situaţiile în care un serviciu de bază, cum este serviciul primăriei din Timişoara, este afectat de un incident şi cum ar trebui să prevină organizaţiile astfel de situaţii şi cum să colaboreze cu autoritatea de reglementare pentru a rezolva cât mai rapid astfel de situaţii. Directiva NIS 2 extinde numărul de industrii şi de organizaţii pentru care se aplică prevederile legislative şi, de asemenea, inclusiv pentru lanţul ei de furnizori. Pentru prima dată într-o legislaţie de securitate cibernetică apare negru pe alb şi că managementul companiilor/ organizaţiilor va răspunde pentru astfel de erori de securitate cibernetică. Dacă se constată că există o lipsă de know-how a managementului sau o ignorare a unor riscuri cibernetice“, a declarat în cadrul emisiunii de business ZF Live Cristiana Deca, managing partner, Decalex Digital, companie care oferă şi servicii de securitate cibernetică .

 

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24