„O parte din ei au plecat înspre Vest, spre ţări precum Marea Britanie şi Portugalia, care oferă condiţii mai bune pe partea de impozitare şi de vize, o parte s-au întors la Kiev sau Odesa.“
Companiile care iniţial s-au îndreptat către zona de vest a Europei se repoziţionează în acest moment cât mai aproape de Ucraina, astfel încât să poată muta angajaţi de acolo, iar Iaşiul devine un oraş căutat în acest context, afirmă Dan Zaharia, fondator al spaţiului de co-working Fab Lab. El adaugă că în Iaşi au rămas în jur de 2.000 de ucraineni.
„Estimăm că au rămas 2.000 de ucraineni care doresc să locuiască în Iaşi. La un moment dat cred că maximum a fost de 20.000. Strict în spaţiul nostru de co-working am avut 25 în lunile martie şi mai. Ce am văzut a fost că o parte din ei au plecat înspre Vest, spre ţări preucm Marea Britanie şi Portugalia, care oferă condiţii mai bune pe partea de impozitare şi de vize, o parte s-au întors la Kiev sau Odesa şi în momentul aceasta mai avem cinci în spaţiul nostru de co-working. Dintre cei cinci ucraineni, doi iau lecţii de limba română, dovadă că vor să rămână aici“, a declarat Dan Zaharia în cadrul emisiunii de business ZF Live.
„Ca pol regional, toate oraşele care sunt pe linia de est a Europei în momentul acesta reprezintă o posibilitate de mutare a lucrătorilor din Belarus şi din Ucraina înspre România în condiţiile în care aceştia doresc, companiile punând la dispoziţie inclusiv partea de chirie, de mutare de familii, iar ceea ce se întâmplă în afară de această relocare este că foarte multe companii preferă să crească oraşe ca Iaşiul în detrimentul oraşelor mai la est de UE. Aici este cheia. Foarte multe proiecte vor veni şi vin deja dezvoltând polul de talente care există deja în oraşul nostru şi în România pe valoare adăugată mai mare.“
De asemenea, o companie americană care avea birouri în Odesa şi-a mutat toţi angajaţii ucraineni în Iaşi, adică 40 de IT-işti şi doreşte să deschidă o filială şi în Iaşi.
„Firma din Ucraina, cei de la Sectigo, în momentul în care au ales Iaşiul aveau de ales între Cracovia din Polonia şi Slovacia. În România s-au uitat doar la Iaşi. Există tendinţa să se creadă că alte oraşe cum sunt Cluj, Timişoara sunt deja saturate şi atunci Iaşiul este prezentat ca un oraş care nu este saturat.“
Salariul din Iaşi este la un nivel general pentru Europa Centrală şi de Est, mai spune fondatorul Fab Lab.
„Când vin dinspre Vest sau dinspre SUA, ei văd că există deja o diferenţă de salariu pe care vor să o facă. Contează foarte mult experienţa. Iaşiul s-a dezvoltat foarte mult pe verticale de IT, pe zona de eHealth, pe zona de automotive, pe zona de financiar, astfel încât poţi veni aici cu o gamă de servicii globale şi să transformi un simplu serviciu pe care
l-ai externalizat la Iaşi într-o gamă complexă de servicii pe care le poţi externaliza către oamenii din Iaşi, crescând echipa.“
Un salariu net pentru poziţia de software architect este de 4.000 - 5.000 de euro net în mod normal.
„Firmele cu adevărat inteligente şi oamenii cu adevărat atenţi la cum pot creşte veniturile sunt cele care pot oferi opţiuni în acţiuni. Stai trei – cinci ani în companie, la sfârşit faci un cash-in, fie îţi păstrezi acţiunile respective, fie le păstrezi la un preţ predeterminat care s-ar putea să valoreze mai mult decât salariul pe care l-ai luat în anii respectivi. Amazon şi Endava sunt companii care oferă astfel de servicii“, concluzionat Dan Zaharia.