ZF Live

ZF Live. Radu Bostan: De la jurnalist de business la Ziarul Financiar la analist financiar în Dublin, la o companie care administrează 7% din suprafaţa Irlandei şi are proiecte majore în energie eoliană. „Dacă vreţi să vă construiţi o carieră în străinătate, certificările sunt foarte importante.“

Autor: Iulia Apostoiu

12.05.2021, 16:20 471

În Dublin, Coillte, compania pentru care Radu Bostan lucrează, este o companie de stat care  are 7% din suprafaţa ţării în administrare, iar acum se implică în industria ener­getică. „Vântul e principala resursă naturală în ţara asta“.

Radu Bostan, Finan­cial Mo­delling Analyst în cadrul com­paniei de stat Coillte din Dublin şi fost jurnalist ZF, spune că pentru cei care vor să îşi construiască o carieră profesională în străinătate este foarte important să aibă certi­ficările cores­punzătoare, şi le recomandă celor dintr-un domeniu asemănător cu al lui să se docu­menteze în legătură cu diplomele sau ca­li­ficările cele mai relevante precum CFA, ACCA sau CMIA.

Radu Bostan s-a alăturat com­pa­niei Coillte în 2019 şi de atunci face parte dintr-o echipă alcătuită din ban­cheri, consultanţi, finanţişti şi ingineri.

Rolul lui este de a analiza „posibile investiţii sau posibile tran­zacţii, discuţii cu posibili parteneri în vederea unor achiziţii sau proiecte  în special centrale eoliene“.

El a fost jurnalist de business în România şi a trecut de la cariera de reporter pe Bursa de valori pentru Ziarul Financiar la cea de analist financiar pentru una din companiile de top din Irlanda.  Până să se mute în Irlanda, Radu Bostan a lucrat vreme de trei ani în cadrul companiei Deloitte România. Acolo, spune el, „am des­coperit că am o mare afinitate şi mare aptitudine pentru modelele financiare şi experienţa pe care am construit-o acolo, inclusiv în proiecte pentru clienţi în energia eoliană, m-a ajutat, mi-a fost de mare folos când am emigrat“.

În Dublin, Coillte, compania pentru care Radu Bostan lucrează, are 7% din suprafaţa tarii în administrare, iar acum se implică în industria energetică.

În 2018, ultimul an pentru care există date publice disponibile, Coillte a avut venituri de 330 mil. euro, un profit operaţional (EBITDA) de 115 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de anul anterior. Companiaa avut în ultimii ani un număr mediu de 860 de angajaţi.

„Aici în momentul ăsta energia regenerabilă este în general din mai multe surse. Anul trecut a acoperit cam 50% din consumul de energie al ţării iar posibilitatea de a ajunge aproape de 100% este reală, până în următorii 20 de ani e foarte posibil să se realizeze şi asta, în primul rând datorită vântului. Vântul e principala resursa naturală în ţara asta“ a declarat Radu Bostan în cadrul emisiunii de business ZF live.

Dacă la început acţiona doar ca proprietar de pământ pentru  cei care doreau să dezvolte parcuri eoliene, acum deţine o echipă proprie specializată în asta.

„Divizia noastră nu generează bani, doar îi cheltuie, doar îi investeşte, timp de până la 8 ani când, în sfârşit, o dată construită centrala, modul nostru de operare este să o vindem către un operator pe termen lung şi randamentul nostru e mult mai mare decât cere un fond de investiţii pentru că ne ocupăm de partea cea mai riscantă.“

Radu Bostan a decis să rămână în Irlanda. „E un capitol foarte palpitant aici care de abia se deschide într-un fel, cu energia regenerabilă, vreau să fac parte din asta, iar în România nu ştiu ce ar putea fi la fel de interesant şi să simt că fac ceva cu adevărat util.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO