ZF Live

ZF Live. Delia Mircea, Contzilla.ro: Diurnele care depăşesc 50 de lei intern pe zi şi 87 de euro medie într-o ţară UE sunt considerate venit de natură salarială, adică angajatorii plătesc taxe salariale pentru ele

Autor: Mara Rolea

21.04.2022, 16:30 404

„Există un plafon care e de 2,5 ori limita stabilită pentru instituţiile publice. Asta plasează diurna internă la un nivel de 50 de lei pe zi, iar diurna externă diferă în funcţie de fiecare ţară. Există un catalog stabilit de ANAF în valută, iar media este de circa 87,5 euro pe zi într-o ţară din UE. Sunt descurajaţi în principal cei care obţin venituri mici din salarii, dar obţineau venituri foarte mari din diurne, în special din diurne externe.“

Amnistia fiscală în domeniul diurnelor transportatorilor care a intrat în vigoare de pe 3 aprilie aduce după sine şi o altă modificare în domeniul diurnelor, o schimbare în tratamentul fiscal prin introducerea unui nou plafon. Plafonul pentru care diurnele nu erau considerate venituri de natură salarială şi impozitate cu contribuţii, cu impozit, era de 2,5 ori nivelul stabilit pentru instituţii publice. Acum s-a introdus un nou plafon care se raportează la trei salarii de bază ale persoanei respective, raportat începând cu veniturile lunii mai, afirmă Delia Mircea, fondator şi senior editor în cadrul Contzilla.ro, platformă care oferă informaţii financiar-contabile.

„Există un plafon care e de 2,5 ori nivelul pentru instituţii publice. Asta plasează diurna internă la un nivel de 50 de lei pe zi, iar diurna externă diferă în funcţie de fiecare ţară. Există un catalog stabilit de ANAF în valută, iar undeva pe medie e de 87,5 euro pe zi pentru o ţară din UE. În acest plafon, diurna nu va putea depăşi un alt plafon care se stabileşte ca salariu de bază al persoanei respective înmulţit cu trei ori numărul de zile pentru care i se cuvine diurna împărţit la numărul total de zile lucrătoare din luna respectivă. Ce depăşeşte acel plafon va fi tratat ca un venit de natură salarială. Asta atrage acele costuri destul de mari care se aplică salariului, acele taxe, impozit 10%, CAS, sănătate“, a declarat Delia Mircea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO