♦ Datele arată că doar şase români din 100 cumpără cărţi şi petrec mai puţin de cinci minute pe zi citind ♦ Învăţarea cititului la o vârstă fragedă, în primii ani de viaţă, este foarte importantă pentru că astfel se deschide orizontul spre cunoaştere ♦ Editura Gama are 20 de colecţii care îmbunătăţesc tehnica de citire, încă de la desluşirea literelor şi până la clasa a patra.
Diana Mocanu, director general al Editurii Gama, consideră că în România este nevoie de un program care să încurajeze tinerii şi copiii să citească încă de la vârste fragede, iar acest obicei să fie menţinut pe tot parcursul anilor de şcoală, dar şi după terminarea lor.
Doar aşa, crede ea, poate fi contracarat fenomenul în creştere al analfabetismului funcţional şi poate fi evitată manipularea.
„Cred că acest risc de manipulare cu care ne-am confruntat în ultima perioadă şi în contextul politic actual are la bază mai multe lucruri, dar în primul rând, cât şi cum citesc românii. (...) Un program extrem de util de implementat care ar contracara extinderea fenomenului de analfabetism funcţional presupune un mod de a stimula copiii să citească. Învăţarea cititului la o vârstă fragedă, în primii ani de viaţă, este foarte importantă pentru că astfel se deschide orizontul spre cunoaştere. Noi avem dezvoltate 20 de colecţii care îmbunătăţesc tehnica de citire, încă de la desluşirea literelor şi până la clasa a patra“, a spus directorul Editurii Gama în timpul emisiunii ZF Live.