• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
ZF Live

ZF Live. Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Dacă aceste costuri asociate mijlocului de distribuţie nu sunt alocate corect, clienţii ar putea suporta costurile pentru două mijloace de distribuţie, cele ale asigurătorului şi cele ale brokerilor, la achiziţionarea poliţei RCA prin canalul de brokeraj

Autor: Mircea Nica

08.11.2022, 16:45 627

Riscul cel mai mare al modificărilor aduse legislaţiei secundare privind prima netă pentru poliţele RCA, la care se adaugă costul mijloacelor de distribuţie, este că dacă asigurătorii nu alocă corect acele costuri, clienţii care apelează la brokeri în continuare ar putea ajunge să plătească şi costurile mijloacelor de distribuţie a asigurătorilor, a spus Dorel Duţă, preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Un calcul distorsionat al costurilor de distribuţie asociate mijlocului de distribuţie prin care pui produsele pe piaţă afectează concurenţa faţă de ceilalţi distribuitori din piaţă. De altfel, ASF a venit cu o precizare către piaţă în care a spus că o reflectare în prima netă a costurilor ar trebui să aibă în vedere doar costurile care sunt comune tuturor canalelor de distribuţie, acelea fiind în prima netă. Ulterior, fiecare mijloc prin care pui produsul din piaţă să reflecte peste acea primă netă. Aici este problema, cum reflecţi corect aceste costuri asociate mijlocului prin care distribui produsul“, susţine Dorel Duţă.

El a mai adăugat că dacă aceste costuri asociate mijlocului de distribuţie nu sunt alocate corect se creează premisele unei concurenţe inechitabile pe piaţă.

ìRiscul cel mai mare este că, dacă nu îţi reflecţi corect costurile de distribuţie şi le incluzi în prima netă, ele nefiind plătite doar prin mijlocul prin care ai apelat, de fapt va rezulta o nouă primă netă cu acele costuri care se va raporta la toţi. Este incorect pentru un client care cumpără prin intermediul unui broker să suporte şi costurile de distribuţie ale altui mijloc de distribuţieî, a explicat Dorel Duţă.

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026