ZF Live

ZF Live. Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Piaţa de medicamente din România este eminamente de importuri, cota de piaţă a fabricilor locale a fost de 8% în 2018, faţă de 40% în urmă cu 12 ani

Autor: Miruna Diaconu

24.01.2020, 15:30 243

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, spune că în ultimii 12 ani cota de piaţă a fabricilor de medicamente din România a înregistrat un declin, astfel că în 2006 cota de piaţă era de 40%, pe când în 2018 a fost de doar 8%. Din totalul deficitului balanţei comerciale a României, 15% vine din medicamente, ceea ce înseamnă că piaţa medicamentelor este o piaţă a importurilor.

„Din 18 miliarde lei, cât e piaţa farma în acest moment, cred că vreo 15 sau chiar 16 sunt importuri, 15% din deficitul balanţei comerciale a României vine din medicamente, deci este o piaţă eminamente de importuri“, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Domeniul farmaceutic poate fi unul strategic pentru un stat, de aceea este important ca autorităţile să le ofere mai multe facilităţi producătorilor de medica­mente, mai susţine şeful Terapia. România poate asigura necesarul de medicamente, excluzând-le pe cele aflate sub patent, însă piaţa este bazată pe importuri, în condiţiile în care în ultimii ani nu a mai existat nicio investiţie majoră a unui gigant farma în România. Mai mult, în 2017, britanicii de la GSK au vândut fabrica de medicamente pe care o aveau la Braşov fraţilor Santa, compania care a preluat situl de producţie aflându-se în prezent în insolvenţă. „Balanţa comercială a României este complet dezechilibrată pentru că folosim doar lucruri importate. E mai facil să aduci importuri decât să fabrici în România, cred că este o lipsă de dialog a autorităţilor, pentru că e incompetenţă să nu poţi să discuţi cu producătorii care stau la câţiva kilometri, dar te duci să discuţi cu cei aflaţi la mii de kilometri“, spune Dragoş Damian.

El precizează că autorităţile nu ţin cont de ceea ce spun producătorii de medica­mente şi că ar trebui să existe un dialog care să se concretizeze în implementarea unor politici publice sustenabile. Producătorii de medicamente nu ştiu care este nevoia dacă autorităţile nu le comunică acest lucru.

Dragoş Damian spune că fabrica sa de la Cluj are o capacitate de 200 de milioane de tablete pe lună, dar fabricate lunar sunt circa 120 milioane de tablete. Capacitatea maximă de producţie nu poate fi atinsă pentru că există un deficit al forţei de muncă.

Terapia Cluj a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 750 mil. lei, iar din cifra totală 85% reprezintă producţia internă şi exporturile, iar 15% sunt importurile. 

Şeful Terapia Cluj adaugă că principalul motiv pentru care pleacă românii în alte ţări este faptul că încrederea lor în sistemul sanitar este destul de scăzută.

„Din anii ´90 şi până acum sistemul de sănătate are nişte progrese incredibile, nu s-au făcut progrese doar din punct de vedere al infrastructurii spitaliceşti, dar progresele sunt în special în tehnologie. Aşteptările noastre sunt de tipul că vrem o ţară ca afară. Aversabilitatea la medic a crescut, presiunea pe medici este foarte mare, medicii vor să vindece mai mulţi oameni, văd mai mulţi oameni”, spune Dragoş Damian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO