ZF Live

ZF Live. Dragoş Petrescu, fondator City Grill: Cel mai mare câştig al acestei pandemii este că industria HoReCa a reuşit să fie mai puternică şi mai antrenată la eşec

ZF Live. Dragoş Petrescu, fondator City Grill: Cel mai...

Autor: Alexandra Matei

28.12.2021, 16:37 848

♦Anul acesta, grupul City Grill se îndreaptă spre o cifră de afaceri de 26 mil. euro. ♦ Pe final de an, a fost deschis al doilea restaurant Pescăruş, în Mall Băneasa şi primul restaurant în sistem de franciză Maison de Crepes, tot în Băneasa.

Industria HoReCa a trecut prin şocul pandemiei de Covid-19, ceea ce a însemnat, în final, un câştig, întrucât aceasta a reuşit să fie mai puternică, a învăţat să se adapteze mai uşor oricărui context dificil şi să fie mai antrenată la eşec, consideră Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill.

El spune că City Grill va încheia 2021 cu o cifră de afaceri de circa 26 mil. euro, ceea ce este un rezultat foarte bun, mai ales în contextul în care totul a funcţionat doar la 65% din potenţial. Mai mult, el se declară optimist atât pentru realizările de anul acesta, cât şi pentru ceea ce urmează în 2022.

„Sunt mai optimist. Avem un an mai bun decât anul trecut, încheiem un an cu 65% din potenţial. Ne vom îndrepta spre 26 mil. euro cifră de afaceri. Cea mai importantă lecţie de anul acesta este că am învăţat să fim cu un mic profit cu doar 65% din vânzări, ceea ce pentru industria HoReCa este foarte greu. Cel mai mare câştig al acestei pandemii este că industria HoReCa a reuşit să fie mai puternică şi mai antrenată la eşec, să ştii cum să te reaşezi şi când ai vânzări mai mici”, a spus Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill, la emisiunea online de business ZF Live.

El susţine că optimismul său vine, în primul rând, de la clienţi. Aceştia, adaugă antreprenorul, vor să vină la restaurant, au bonul mai mare de cheltuit, iar tips-ul a crescut de la 7 la 9,5%, ceea ce arată că românii empatizează cu industria ospitalităţii, vor să existe în continuare şi le pasă.

Dragoş Petrescu menţionează că, pe final de an, a fost deschis al doilea restaurant Pescăruş, în Mall Băneasa şi primul restaurant în sistem de franciză Maison de Crepes, tot în Băneasa, în exterior.

Maison de Crepes, explică acesta, este o franciză perfectă, cu un nivel mic de investiţie, cu un meniu mai simplu şi mai uşor de urmărit, care are o şansă mare de expansiune. Antreprenorul susţine că a semnat deja şapte francize, iar pentru 2022 are planificate alte 20 la nivel naţional.

Anul acesta, mai spune el, au fost deschise şi trei restaurante de tipul cloud kitchen, destinate livrărilor pentru City Grill Delivery.

„Cererea a crescut major în prima parte de semi-lockdown, în octombrie-noiembrie. Vom încheia la City Grill Delivery cu aproximativ 3,5 mil. euro. City Grill Delivery va deveni un centru de valoare de aproximativ 5 mil. euro în 2022”, a precizat fondatorul City Grill.

Dragoş Petrescu este de părere că încă există loc în piaţă pentru dezvoltare. Mai mult, el menţionează că grupul City Grill este în plină planificare pentru deschiderea unui nou restaurant în Braşov.

„Mai avem încă două restaurante noi de deschis în 2022 şi cel puţin cinci centre noi de livrare, astfel încât să ridicăm numărul lor de la 8 la 13.”

Printre zonele din Bucureşti care au un potenţial mare de dezvoltare pentru industria ospitalităţii se numără Calea Victoriei, zona Ateneului Român şi zona Unirii, pe malul Dâmboviţei. În plus, consideră el, inclusiv cartierele prind viaţă şi întreaga industrie a punctat o transformare şi s-a adaptat la pandemie.

Dragoş Petrescu mai spune că inflaţia se simte oriunde în Europa, întrucât la orice restaurant o masă este cu 20-30% mai scumpă în momentul de faţă.

Cea mai importantă creştere de preţ, clarifică el, nu vine din creşterile costurilor cu energia, aşa cum se aştepta toată lumea, ci din cauza forţei de muncă.

„Criza forţei de muncă vine, în primul rând, din cauza temerilor. Oamenii se tem să revină în industrie pentru că există o lipsă de predictibilitate. Lipsa de personal va fi compensată de muncitorii extracomunitari, ceea ce este bine. Noi vom avea, în 2022, circa 70.000 de extracomunitari care vor intra în ţară”, a spus acesta.

Extracomunitari care vor să lucreze în România există, nevoia există, dar sistemul trebuie îmbunătăţit, crede fondatorul City Grill. El susţine că dacă înainte dura între trei şi 12 luni să aduci un nepalez în România, acum durează între nouă şi 12 luni, pentru că întreg aparatul birocratic este gândit doar pentru 5.000 de oameni.

În prezent, în cadrul echipei City Grill, care numără 1.000 de persoane, sunt aproximativ 150 de angajaţi extracomunitari, care vin din 12 ţări.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO