ZF Live

ZF Live. Dumitru Miron, profesor universitar la ASE: Brexitul şi instalarea lui Trump la Casa Albă sunt oportunităţi care trebuie valorificate

Autor: Bianca Dorobanţu

01.02.2017, 00:06 678

Astfel, în urma Brexitului, pe scena inter­na­ţională s-a şubrezit convingerea conform căreia Uniunea Europeană nu ar putea fi destrămată niciodată, posibilitate pe care profesorul Dumitru Miron o consideră naturală. Înainte însă, nimeni nu credea că este posibil acest lucru.

„Arhitecturile organizaţionale şi instituţiile glo­ba­le n-au ţinut pasul cu tendinţele şi cu evoluţiile so­cie­tăţii economice normale. Problema este foarte sen­sibilă, sintagma «globalizarea s-a încheiat» nu este menită doar să facă rating, s-a terminat etapa specifică secolului trecut. Inclusiv analiştii nu înţeleg că trebuie să ne reinventăm instrumentarul cu care exprimăm globalizarea, de la marile decizii până la nivelul organizaţiilor interanaţionale”, a spus el, invitat la ZF Live.

În ce priveşte venirea lui Donald Trump la Casa Albă, Dumitru Miron susţine că decizia sa de a retrage Statelor Unite din acordul comercial Trans-Pacific Partnership (TPP) şi planurile sale de a aduce locuri de muncă înapoi în ţară America nu ar trebui considerate nepotrivite.  „Nu cred că poate să mute joburi, nici n-ar trebui să o facă, joburile care au plecat din SUA sunt cele cu valoare adăugată redusa. Ce, America vrea să construiască? El înţelege acest lucru, acestea sunt perdele de fum în spatale cărora se află alte elemente de soliditate”. El mai subliniază faptul că un alt aspect care s-a schimbat este legat de multila­tera­lismul naţional (politică comercială care constă în faptul că fiecare ţară trebuie să-şi asigure o echilibrare globală a balanţei dintre ea şi ţările cu care întreţine relaţii comerciale – n. red.).

„Multilateralismul nu mai place unora, s-au plictisit de el părinţii lor fondatori, ţările dezvoltate. Au configurat un anume gen de multilateralism care le-a convenit, au extras materia primă îmbogăţită, acum nu le mai slujeşte. Vedem o înclinaţie spre acorduri transcomerciale, este un semn că se doreşte un altfel de colaborare. Generaţia de aranjamente generale este pusă în discuţie”.

În ce priveşte urmările Brexitului pentru Marea Bri­tanie, Dumitru Miron spune că Uniunea Euro­peană nu îi va impune acesteia  bariere comerciale.

„Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm, retragearea sem­năturii de pe nişte acorduri creează premisele pen­tru antamarea la altele”.El mai susţine faptul că deşi nu se vor înregistra scăderi ale comerţului inter­na­ţio­nal, creşterile nu vor mai fi la nivelul aştep­tărilor.

De asemenea, nici relaţia dintre SUA şi Ger­ma­nia nu va avea de suferit în noul context internaţional.

„Nu se va întâmpla nimic semnificativ pe relaţia SUA-Germania, sunt interdependenţe care nu pot fi şubrezite, Germania are excedente faţă de majo­ritatea actorilor comerciali relevanţi, este rezultatul plusului de competitivitate. S-ar putea să intrăm într-o epocă în care fiecare înţelege cel mai bine că are nevoie de celălalt.  Cu cât companiile şi societăţile sunt mai legate, cu atât şansele de rupere sunt minimizate. Nu văd nimic rău că America lui Trump vrea să aibă alt tip de relaţii cu Rusia lui Putin.”

În toate aceste schimbări care se produc la nivel mondial, profesorul Dumitru Miron consideră România „satelit”, care gravitează în jurul unei planete.

„Dacă noi ne vom uita mai mult fără să izolăm, fără să rupem relaţii, să ne uităm la cum suntem, ce avem şi ce n-avem s-ar putea să înţelegem că soliditatea noastră constă în strategii şi politici publice care generează competitivate şi bună stare. O ţară cu servicii competitive şi cu nivel de trai ridicat va fi respectată mai mult, indiferent de contextul internaţional. (...) Ţinta noastră este UE, ar fi păcat să fi intrat în UE când se desfiinţează, ar fi nedrept pentru România”.

El mai spune faptul că în România, diferitele strategii naţionale sunt „îngropate” în documente mult prea stufoase, care fac dificilă aplicarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO