♦ „Statul român îşi îndreaptă atenţia spre colectarea unor sume, pentru că, după o perioadă în care s-au pompat bani în economie sub diverse forme de ajutorare a mediului de afaceri, acum vine momentul recuperării acestor sume.“
Emilian Duca, consultant fiscal, este de părere că, în funcţie de evoluţiile economice, mediul de afaceri se poate aştepta şi la alte creşteri de taxe în perioada următoare. De exemplu, spune el, dacă eşuează o parte din implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atunci guvernul se poate reorienta pentru resurse bugetare.
„Ne aşteptăm ca în perioada următoare, în funcţie de evoluţiile economice, lucrurile să se schimbe oarecum în sensul şi al unor creşteri de impozite şi în anii următori. Nu avem acum niciun element prin care să susţinem că este o creştere inevitabilă, dar dacă, de exemplu, eşuează una sau două din etapele PNRR, atunci este nevoie de bani suplimentari“, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.
Primele dări la care se uită statul când vrea să aducă mai mulţi bani la buget prin creşteri de fiscalitate sunt impozitele indirecte, pentru că se văd cel mai repede rezultate în încasări, a adăugat el.