ZF Live

​ZF Live. Eugen Anicescu, country manager, Coface România: Nu am văzut încă o notă de plată a crizei. Sub această evoluţie pozitivă există şi nişte riscuri şi nişte insolvenţe ascunse

Autor: Ramona Cornea

03.06.2021, 17:20 272

„Au fost măsuri din partea statelor care au pus lichiditate imediat în bilanţul companiilor şi aceasta este explicaţia pentru care nu am avut insolvenţe. Chiar şi companiile care nu au avut activitate nu au avut de ce să iasă din piaţă. La un moment dat, va trebui să avem şi o notă de plată.“

Mediul de afaceri din România nu a văzut încă nota de plată a crizei cauzate de pan­de­mia de COVID-19, însă vor apărea la un mo­ment dat şi riscurile şi insolvenţele ascunse care stau în spatele evoluţiei pozitive a eco­no­miei lo­cale în această perioadă, crede Eugen Ani­cescu, country manager al Coface România.

„Încă nu am văzut o notă de plată a crizei şi este destul de puţin probabil să nu existe vreun efect negativ până când se va închide această criză. Au fost măsuri din partea statelor care au pus lichiditate imediat în bilanţul companiilor şi aceasta este explicaţia pentru care nu am avut insolvenţe. Chiar şi companiile care nu au avut activitate nu au avut de ce să iasă din piaţă. La un moment dat, va trebui să avem şi o notă de plată. Există un hazard moral în piaţă pe care l-a generat acest flux de bani şi, mai devreme sau mai târziu, va trebui să vedem nişte debuşee ale acestor situaţii“, a declarat Eugen Anicescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Dacă ne uităm la cifrele anului 2020 din bilanţurile companiilor, vedem efecte, vedem companii cărora le-a scăzut cifra de afaceri, vedem profituri reduse, mai spune el.

„Situaţia depinde de la caz la caz, de la sector la sector, însă este clar că  pierderile anului 2020 au fost reale. Estimările noastre sunt că undeva sub această evoluţie extrem de pozitivă există nişte riscuri şi nişte insolvenţe ascunse. Dacă ele se vor întâmpla în următoarele şase luni de zile sau se vor întâmpla în următorii doi ani de zile, este destul de greu de estimat, ţine de remanenţa ajutorului de stat în economie, de modul în care se va investi, de foarte mulţi factori“, a adăugat Anicescu.

Anul trecut a fost destul de încordat, însă ajutorul de stat a fost destul de puternic, iar lucrurile au evoluat pozitiv, mai bine decât ne aşteptam, după cum spune country managerul Coface România.

„Nu ne aşteptam ca în 2021 să recuperăm recesiunea din 2020, însă lucrul acesta se întâmplă. Estimarea Coface este că şi la nivel global anul 2021 va reuşi să recupereze recesiunea din 2020, însă lucrurile se întâmplă oarecum inegal – în ţările emergente revenirea este mai puternică, în multe dintre ţările vest-europene probabil că nu se va recupera recesiunea din 2020“, a explicat el.

Dincolo de ajutorul de stat, recuperarea economică ţine şi de cât de dure au fost măsurile anti-COVID începând cu al patrulea trimestru al anului trecut.

„În România, unde am avut nişte măsuri mai uşoare, reuşim să creştem extrem de rapid. Acest lucru se vede şi în evoluţia companiilor. Dacă anul trecut ne aşteptam la o creştere a insolvenţelor şi la o înrăutăţire a comportamentului de plată, în 2020-2021 nu se vede lucrul acesta. Deşi anul trecut amplitudinea recesiunii a fost şi de trei ori mai mare în anumite ţări, insolvenţele au avut un trend descrescător“, afirmă Eugen Anicescu.

Sunt sectoare care nu au dus-o rău în ultimul an, ci au fost beneficiari ai acestei pandemii datorită schimbării obiceiurilor de consum, a modului în care s-a economisit şi în care s-au reutilizat resursele respective.

„De asemenea, vedem sectoare către care cererea a revenit extrem de rapid. Vedem sectoare în care lucrurile evoluează pozitiv, însă vedem şi sectoare în care lucrurile se întâmplă inegal. Sectoarele care îşi revin cel mai greu sunt cele legate de servicii, ospitalitate, transporturi aeriene. Câştigătorii acestei crize vor fi companiile care au ştiu să îşi gestioneze resursele, companiile cu adaptabilitate mare“, a concluzionat country managerul Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO