ZF Live

​ZF Live. Florin Andrei, economist: Deficitul bugetar este mic la jumătatea anului, dar nu pentru că guvernul nu a vrut să se împrumute, ci pentru că nu a avut de unde

Autor: Răzvan Botea

27.08.2022, 15:40 352

„O rectificare bugetară prudentă nu trebuia să aloce mai multe sume pe zona de cheltuieli sociale. Dacă vă uitaţi execuţia bugetară suntem în urmă în ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii. Sunt multe proiecte întârziate.”

Deficitul bugetar al României este, la jumătatea lui 2022, de 1,7% din PIB, faţă de 5,8% din PIB, la cât ar urma să ajungă la finalul anului. Florin Andrei, analist financiar şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, este de părere că deficitul bugetar este mic la jumătatea anului nu pentru că guvernul nu ar fi vrut să se împrumute, ci pentru că nu a realizat planul de finanţare. Dobânzile, în creştere puternică, nu mai lasă guvernului marja de care se bucura acum doi ani.

„Deficitul nu mă îngrijorează foarte tare anul acesta. Pe de-o parte pentru că veniturile au crescut, dar, mai mult, pentru că Ministerul de Finanţe nu s-a finanţat atât de uşor. Sunt foarte multe licitaţii abandonat, pentru că nu mai găseşte atât de uşor finanţare. Deficitul bugetar în acest moment este destul de scăzut, nu pentru că ministerul nu a vrut să se împrumute, ci pentru că nu a reuşit să îşi facă planul de împrumut”, a spus Florin Andrei, la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO