ZF Live

ZF Live. Florin Drăgan, rector al Universităţii Politehnice Timişoara: Avem nevoie de mai mulţi ingineri, dar nu avem suficienţi oameni care să-i pregătească. Resursa umană lipseşte

Autor: Alexandra Matei

25.11.2022, 13:00 142

♦ Universitatea Politehnică Timişoara avea în anii de după revoluţie 110 locuri pentru studenţi la Automatică şi Calculatoare, cea mai mare şi cea mai căutată facultate ♦ Acum are 700, însă corpul profesoral a crescut cu doar 50% în acest răstimp ♦ La ora actuală, Politehnica are circa 200 de angajaţi part-time din companii care vin să susţină cursuri.

Florin Drăgan, rector al Universităţii Politehnice din Timişoara, spune că piaţa muncii din România are nevoie de ingineri, facultăţile de profil au suficiente locuri pentru tineri, însă resursa umană este prea  mică în raport cu nevoia existentă în acest moment.

„O bună parte din ingineri au plecat din România după 1990. Acum, dacă mâine apar 1.000 de ingineri în piaţă, ar fi suficient loc pentru ei. Pe zona de Automatică şi Calculatoare e greu să mai asigurăm o creştere în România. Nu mai avem resursă umană care să-i formeze. Începând din 1990, am avut o creştere de 10%, o dată la trei ani, a numărului de studenţi. Numărul de locuri, atunci, era 110, iar acum a ajuns la 700. Corpul profesoral a crescut însă cu  doar 50%. E o problemă pe care o rezvolăm cu oameni din companii. La ora actuală, Politehnica are circa 200 de angajaţi part-time din companii. Avem nevoie de mai mulţi ingineri, dar nu avem suficienţi oameni care să îi pregătească. Resursa umană lipseşte”, a detaliat Florin Drăgan, rector al Universităţii Politehnice din Timişoara, la emisiunea online de business ZF Live.

În prezent, există o presiune foarte mare pe zona administrativă, iar la nivel general, în zona universităţilor, precizează acesta, numărul de titulari a scăzut undeva spre 60% faţă de numărul total de ore care există în sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO