♦ Cererea pentru locuinţe vine atât din partea celor care cumpără pentru a locui, cât şi din partea celor care cumpără pentru a da proprietatea cu chirie sau pentru a revinde ♦ Însă, dintre acestea, predomină achiziţiile pentru locuire ♦ Cel mai mult se caută apartamentele cu două camere.
Preţurile apartamentelor din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării au crescut şi continuă să crească, iar principalul motiv este lipsa de stocuri. Cererea este mare, oferta e limitată, iar foarte multe dezvoltări nu se pot materializa pentru că nu se dau autorizaţii de construire, spune Gabi Arteni, prim-vicepreşedinte al APAIR - Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România.
„Nu depinde doar de dezvoltatori, ci şi de fiecare administraţie locală în parte. Administraţia publică trebuie să ofere condiţii pentru dezvoltatori, să vină cu proiecte clare, să asigure infrastructură pentru proiectele noi, să acorde autorizaţii. E nevoie de dezvoltări noi pentru că dacă nu vor fi, preţurile locuinţelor vor rămâne ridicate la nivelul actual de cerere şi ofertă. În Bucureşti este un mare blocaj pentru că în ultimii patru ani nu s-au emis decât foarte puţine autorizaţii de construire punctual, iar ce s-a construit a fost pe autorizaţii emise anterior“, a detaliat el în timpul emisiunii online ZF Live.