Cea mai mare parte a datoriei pe care guvernul o consideră recuperabilă este din partea a 13.000 de persoane fizice, arată nota de fundamentare a proiectului de amnistie fiscală, aprobat în şedinţa de guvern de miercuri. Este vorba, în total, de 35 mld. lei (7 mld. euro), adică o medie de 2,7 mil. lei (540.000) euro de persoană. Gabriel Biriş, invitat la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business, a spus că, fiind vorba de datorii la impozitul pe venit de 10%, încasările declarate ale persoanelor în cauză ar trebui să fie de peste 20 mil. euro pe persoană, în medie.
„Dacă scazi hotărârile penale (sechestre – n. red.), rămân 27 mld. euro. Dacă împărţim, ne dă că cei 13.000 au în medie peste 2 mil. lei datorie neplătită. Cea mai mare parte, 20 mld. lei, sunt datorii mai vechi de cinci ani“, remarcă Gabriel Biriş.
Astfel, adaugă el, practic este vorba de datorii acumulate la încasări, pe persoană fizică, de peste 20 mil. lei în medie pe contribuabil.
„Veniturile acestea despre care vorbim acum la persoane fizice sunt pe încasări. Ca să ajungi la 2 milioane impozit de plată înseamnă că ai încasat 20 de milioane. E impozitul pe venit de 10%. Dar domnul ministru vine şi spune că oamenii ăştia sunt în dificultate şi nu au bani să plătească.“
Discuţia a venit în contextul în care guvernul a propus şi aprobat, în şedinţa de miercuri, o nouă amnistie fiscală, a patra din ultimii 10 ani. Pentru persoane fizice, însă, amnistia fiscală vine cu o propunere nouă, faţă de celelalte: datoriile mai mari de 5.000 de lei pot fi reduse, cu 25% şi se scad şi accesoriile, adică dobânzile şi penalităţile de întârziere.
Cine sunt persoanele fizice care pot acumula datorii de 2 mil. de lei la buget?
„Pot să fie din venituri din activităţi independente, din alte venituri, inclusiv crypto, din cele care nu sunt cu reţinere la sursă: chirii. Dezvoltările imobiliare le vedem la datoriile mai vechi“, explică Biriş.
Numai în ultimii trei ani, persoanele fizice din categoria aceasta au adunat la buget datorii de 10 mld. lei (2 mld. euro), adică un ritm de 2 mil. de euro pe zi. Cum s-a ajuns în această situaţie?
„Asta în sine ar trebui să facă obiectul unei analize interne la ANAF şi la Finanţe. Cum ajung unele companii şi persoane fizice să acumuleze atâtea datorii fără să existe măsuri de executare silită? Au toate datele la dispoziţie. Acum, mai nou, au toate datele de patru ori. Sunt sume declarate şi neplătite. Nu sume nejustificate“, mai spune el.
Ce a mai spus Gabriel Biriş la ZF Live:
► Companiile care au datorii neachitate la buget ar trebui să se apuce să vadă de unde le finanţează ca să scape de accesorii anul acesta. Pentru că e de aşteptat că, sub presiunea bugetară din anii următori şi orizontul îndepărtat de după alegeri, chiar să înceapă executări pe bandă rulantă. Să facă un efort că vine şi cu un bonus.
► Primul proiect care a circulat pe surse ne-a luat prin surprindere. Nu s-a discutat nimic. E primul proiect care a circulat aşa, confidenţial, nu pus în dezbatere. Ce propunea acel prin proiect? Că pentru cei care îşi achită datoriile până pe 15 decembrie se reduc 85% din accesorii, din dobânzi şi penalităţi. Pe mine personal m-a scandalizat la prima lectură şi am şi scris imediat faptul că pentru cei care care plăteau, deci restanţierii care-şi achitau datoriile până pe 15 decembrie, apăruse bonificaţie de 10% sub forma unui credit fiscal din principal.
► Eu nu sunt de acord cu amnistiile în general. Până la urmă, legea e legea şi trebuie respectată de toţi. În momentul în care un contribuabil face eforturi şi îşi plăteşte toate impozitele şi contribuţiile la zi şi vede că alt contribuabil, cu care poate e în concurenţă, nu şi le plăteşte şi din când în când i se şterg accesoriile, chestiunea asta generează frustrare pentru cei cu datoriile la zi.
► În momentul în care frecvenţa acestor tăieri de accesorii creşte, automat creşte şi indisciplina, pentru că cei care fac eforturi să plătească la zi o să înceapă să zică de ce sunt prost? Lasă, că nu plătesc. Foloseşti banii.
► Pe 25 ale lunii depui declaraţia. Dacă n-ai plătit, în maxim 2 săptămâni îţi vine somaţia de plată, după care îţi blochează conturile.
► Acum, în versiunea a doua, a dispărut bonificaţia aia de 10%, însă a apărut o bonificaţie de 3% pentru cei care şi-au achitat datoriile la zi. Practic, 3% din ceea ce ai achitat. Asta înseamnă 1,2 mld. lei în minus la buget pe anul viitor. Avem nevoie de asta? Noi nu am cerut.