♦ „Este un detaliu: costurile de administrare au scăzut foarte mult cu cota unică. Pentru că pe cote progresive numărul de declaraţii de impunere era semnificativ mai mare decât numărul declaraţiilor de impozit anual care se depun acum”
Gabriel Biriş, avocat de business, partener la Biriş, Goran şi Asociaţii, a spus, în cadrul emisiunii de business ZF Live, că introducerea cotei unice în România a adus simplificarea sistemului fiscal şi costuri reduse de operare pentru autorităţile fiscale. În aceeaşi vreme, încasările la bugetul de stat din impozitul pe venit nu au scăzut odată cu introducerea cotei unice în locul cotei progresive, ci au crescut.
„Sunt unul dintre cei care au redactat cota unică. Am făcut parte din echipa care a scris-o în 2004. Practic studiul ASE şi Concordia confirmă la un nivel de cercetare ştiinţifică mult mai detaliat decât am putut să o facem noi. Confirmă că acest sistem de impozitare mult simplificat şi echitabil a adus foarte multe câştiguri României. De când avem cota unică, clasa mijlocie a crescut. În această perioadă încasările din impozit pe venit au crescut”, a spus el la ZF Live.
El a vorbit la ZF Live şi despre introducerea cotei unice în România, în 2005, la articularea căreia a participat: „Când am introdus noi cota unică de 16%, atunci era 16%, impozitul pe venit era progresiv între 18% şi 40%. Erau 3 sau 4 praguri, între 18% şi 40%. Şi, ca să înţeleagă puţin oamenii, progresiv însemnă că procentul mai mare se aplica pe diferenţă, nu pe toată suma”.