♦ Roxana Chiriţoiu este absolventă de Litere şi este singura reprezentantă a României care a fost prezentă la Forumul Economiei Mondiale de la Davos (Elveţia) de anul acesta. În acest context, ea a avut oportunitatea de a interacţiona cu cei 60 de şefi de stat şi mulţi dintre liderii marilor companii de la nivel mondial care au participat la acest forum.
Despre Generaţia Z se spun multe, se nasc mituri, unele sunt adevărate, altele nu. Însă, un lucru e cert: tinerii din ziua de azi vor ca vocea lor să fie ascultată, inclusiv de cei care au mai multă experienţă profesională şi de viaţă decât ei. Iată de ce!
„Atunci când ai un tânăr la masă, în boardul companiei tale sau un angajat, ai legitimitate. Dacă vorbeşti despre viitor, despre trenduri, despre viitorul muncii sau al societăţilor trebuie să ai tineri alături pentru că ei sunt cel mai mult implicaţi în acest viitor. Deciziile luate astăzi vor impacta Generaţia Z şi de aceea trebuie să fim ascultaţi. Noi aducem o perspectivă unică“, a spus Roxana Chiriţoiu, board member în cadrul Rethink Romania, un think tank pentru politici publice în România.
Vremurile se schimbă, tehnologia evoluează, iar tinerii de astăzi sunt cei care s-au născut şi au crescut cu tot ceea ce ţine de zona digitală – telefoane, tablete, laptopuri. Ei ai skilluri native pe care poate cei din generaţiile anterioare nu au reuşit să le dobândească.
Dar ce se crede, la nivel general, despre Generaţia Z? Care sunt, de fapt, miturile cele mai comune şi cât de adevărate sunt? Roxana Chiriţoiu spune că e important să ne uităm la miturile legate de Generaţia Z şi să le corelăm cu trenduri pe care le vedem în muncă.
„Unul dintre miturile cele mai frecvente e că tinerii nu sunt loiali companiilor în care lucrează şi le este mai uşor să plece. Este parţial adevărat. Loialitatea poate fi acum înlocuită de flexibilitate în contextul schimbărilor majore din piaţa muncii“, crede ea.
Un alt mit este că tinerii sunt leneşi şi că nu le place să muncească. Însă, menţionează acesta, gen Z este prima generaţie care a crescut cu tehnologia. Un raport al Forumului Economic Mondial de la Davos arată că până în 2030 doar 33% din muncă va mai fi făcută exclusiv de oameni, iar tinerii din gen Z îşi doresc să eficientizeze munca prin tehnologie, explică tânăra.
Al treilea mit despre gen Z întâlnit adesea este că tinerii de astăzi nu sunt respectuoşi.
„Noi am fost crescuţi de o generaţie care ne-a învăţat că trebuie să fim ascultaţi, că vocea noastră contează şi atunci când intrăm pe piaţa muncii, aşteptarea este de respect reciproc. Vrem să fim cu toţii ascultaţi, indiferent de vârstă sau statut“, a mai punctat tânăra.
Un aspect important la care se uită tinerii din gen Z atunci când caută un loc de muncă este dezvoltarea lor. Un raport al HR Club, menţionează Roxana Chiriţoiu, arată că peste jumătate dintre tinerii acestei generaţii consideră că dezvoltarea personală şi profesională este foarte importantă în alegerea unui loc de muncă.
Astfel, ei nu mai sunt motivaţi exclusiv de salariu, ci se uită şi la beneficiile suplimentare, inclusiv creşterea proprie.
„Nu suntem neloiali din capriciu, dar nici loiali din inerţie. Cred că un cârlig bun ca angajaţii să rămână mai mult într-o companie este elementul de dezvoltare personală şi profesională. Dacă o companie investeşte în tine, atunci şi tu alegi să investeşti în acea companie.“
Astăzi, tot mai multe joburi apar în domeniile digitale, potrivit raportului desprins din Forumul Economic Mondial de la Davos, însă skillurile care sunt în creştere, pe lângă cele tehnice, sunt cele umane, mai spune ea.
Aşadar, devin tot mai importante abilităţile care nu vor putea fi înlocuite de AI, cum ar fi empatie, gândire critică sau ascultare activă. Acelaşi raport arată că vor apărea 170 mil. noi joburi, iar circa 90 mil. vor fi eliminate în următorii ani în contextul evoluţiei pieţei muncii şi tehnologiei. Vor dispărea joburi precum cel de vânzător de bilete, prestator de servicii poştale sau casieri.
Roxana Chiriţoiu este absolventă de Litere şi este singura reprezentantă a României care a fost prezentă la Forumul Economiei Mondiale de la Davos (Elveţia) de anul acesta. În acest context, ea a avut oportunitatea de a interacţiona cu cei 60 de şefi de stat şi mulţi dintre liderii marilor companii de la nivel mondial care au participat la acest forum.