ZF Live

ZF Live. George Trantea, partener la casa de avocatură Filip & Company: Noile schimbări fiscale vin cu neclarităţi pentru contribuabili şi lasă loc de intepretări în cazul instanţelor

Autor: Alexandra Matei

27.07.2022, 16:45 167

♦ Printre aceste noi schimbări fiscale se numără reincriminarea evaziunii fiscale pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor datorate, amnistia tichetelor cadou şi a diurnelor, implementarea sistemului E-factură sau impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie.

Schimbările fiscale făcute în urmă cu o săptămână aduc în rândul companiilor contribuabile neclarităţi şi ridică multe semne de întrebare, iar în cazul instanţelor, acestea lasă mult loc de interpretări, după cum spune George Trantea, partener la casa de avocatură Filip & Company.

Printre acestea se numără reincriminarea evaziunii fiscale pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor datorate, amnistia tichetelor cadou şi a diurnelor, implementarea sistemului E-factură sau impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie.

„Una dintre modificările de la finalul anului trecut, care începe să producă efecte de anul acesta, este reincriminarea evaziunii fiscale pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor datorate, dar şi a oricăror alte taxe şi impozite ce trebuie reţinute. În foarte multe situaţii, compania poate considera că nu este datorată suma respectivă. Din punctul nostru de vedere, nu putem vorbi în cazul acesta de o reţinere. O reţinere trebuie să aibă un pas anterior, trebuie să existe o plată înainte. Putem vorbi de o reţinere atunci când am plătit salariul şi trec cele 30 de zile în care trebuie să înaintez impozitele şi contribuţiile către bugetul statului, iar aceste sume nu mai ajung la bugetul statului”, a explicat George Trantea, partener la casa de avocatură Filip & Company, în cadul emisiunii zilnice de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO