ZF Live

ZF Live. Ionuţ Lianu, şeful trezoreriei CEC Bank: Incertitudinea fiscală contribuie la menţinerea dobânzilor relativ sus. Dobânzile în acest an vor evolua pe un trend uşor descendent, în linie şi dependenţă de inflaţie

Ionuţ Lianu, şeful trezoreriei CEC Bank

Ionuţ Lianu, şeful trezoreriei CEC Bank

Autor: Mircea Nica

26.03.2025, 10:30 459

♦ Banca centrală poate ţine cursul valutar, dar avem şi intrări de capitaluri străine ♦ În ultimii doi ani au fost situaţii care s-au succedat, de fapt am avut multe sperieturi, pandemia, războiul, dar între perioade au fost momente de optimism, intrări foarte mari de capitaluri şi era presiune mai degrabă de apreciere a leului faţă de euro ♦ Banca centrală are rezerve valutare suficiente încât să ţină cursul, dar fără un echilibru între cerere şi ofertă, evident că pe termen lung nu poţi să faci faţă, a spus Ionuţ Lianu, şeful trezoreriei CEC Bank, în cadrul ZF Live.

Dobânzile în anul 2025 vor evolua pe un trend uşor descendent, în linie şi în dependenţă de inflaţie, dar există în continuare incertitudini, contextul global fiind de aşa natură încât aşteptările inflaţioniste nu coboară, a spus Ionuţ Lianu, ofiţer şef management active şi pasive la CEC Bank, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Ne uităm la o inflaţie CORE, cum se spune, adică de bază (adică inflaţia la servicii), care este foarte mare şi nu doar în România, dar peste tot există această încăpăţânare a inflaţiei de bază. Şi, în acest context, da, probabil că o să mai vedem câteva reduceri de dobânzi în Europa, de exemplu. Am văzut că Fed (Federal Reserve din SUA-n.red.) a amânat destul de mult calendarul reducerilor de dobânzi în Statele Unite, dar acolo şi economia merge destul de bine şi atunci a fost necesară practic această amânare. La noi depinde foarte mult de ce se va întâmpla. Pe de o parte ne uităm la inflaţie, care este practic cel mai important factor determinant pentru dobânzi“.

Ionuţ Lianu a mai explicat că şi incertitudinea fiscală contribuie la menţinerea dobânzilor relativ sus, pentru că în afară de inflaţie mai contează şi fluxurile internaţionale de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro