ZF Live

ZF Live. Iulia Bârgăuan, Servelect Cluj-Napoca: Există multe programe de finanţare care sprijină investiţiile în eficienţa energetică

Autor: Livia Gheorghe

19.02.2021, 18:00 450

Companiile de tip ESCO (energy service company) pot finanţa integral proiectele, acestea fiind şi sursa de rambursare a investiţiei.

Companiile care vor să demareze proiecte de creştere a eficienţei energetice au la dispoziţie mai multe programe de finanţare neram­bursabilă exis­tente în piaţă, însă momentan ele se află într-o pe­rioadă de tranziţie, un moment în care se încheie ciclul de finan­ţare 2014-2020 şi în­cepe ciclul 2021-2027. Aceste iniţiative sunt cu atât mai binevenite cu cât, în industrie, se pune tot mai mult accent pe proiecte care privesc soluţiile re­ge­nerabile şi inst­a­larea pompelor de căldură, spune Iulia Bârgăuan, business development manager la Servelect Cluj-Napoca.

„Pe ciclul de finanţare anterior ne-am con­cen­trat foarte mult pe axa POIM (Programul Ope­raţio­nal Infrastructură Mare) prin care s-au finan­ţat sisteme de monitorizare a consumurilor energe­tice, iar beneficiarii eligibili au fost consumatorii mari, care au un consum de peste 1.000 de tone echivalent petrol. Pe cealaltă axă de finanţare POIM 6-4, s-au sprijinit investiţiile cu o generare de înaltă eficienţă. Beneficiarii, tot consumatori industriali, îşi pot produce local energia electrică şi termică de care au ne­voie. Aici am avut un proiect important cu o valoare de peste 2 mil. de euro din care 60% a fost grant neram­bursabil. Este vorba de un proiect de coge­nerare pentru Cema­con, fabrica de cără­midă din Sălaj“, a spus Iulia Bârgăuan la emi­siu­nea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO