ZF Live

ZF Live. Lupta pentru mediu. Cezar Bulacu, directorul de cercetare şi dezvoltare al societăţii MINET SA: O sticlă de plastic are acelaşi impact asupra mediului ca un tricou din fibre sintetice

Autor: Alexandra Matei

27.03.2021, 10:01 163

♦ În România, interesul este mai mare pentru deşeurile postconsum decât pentru deşeurile textile ♦ Totuşi, peste 35% din deşeurile de la groapa de gunoi sunt deşeuri textile şi nu există o legislaţie în vederea reutilizării acestora.

Interesul românilor este mult mai crescut pentru deşeurile postconsum, crede Cezar Bulacu, directorul de cercetare şi dezvoltare al societăţii MINET SA, însă, la rândul lor, deşeurile textile contribuie semnificativ la poluarea mediului. Totuşi, pentru acestea din urmă, care reprezintă peste 35% din deşeurile de la groapa de gunoi, nu există o legislaţie clară în vederea reutilizării.

„Zona deşeurilor textile este o pro­blemă generală în toată Europa. Deşi aceste de­şeuri au un impact asupra mediului ase­mă­nător cu PET-urile, nu există încă o reglementare care să fie aplicată în toate ţările europene. Deşeurile postconsum şi deşeurile textile industriale sunt diferite. Deşeurile postconsum sunt ceea ce aruncăm zi de zi la groapa de gunoi, iar deşeurile industriale textile sunt generate de fabricile de confecţii. România este unul dintre principalii producători de textile din Europa. Dacă producţia e mare, şi deşeurile sunt multe. Peste 35% din deşeurile de la groapa de gunoi sunt deşeuri textile. Pentru noi, deşeurile textile sunt surse de materie primă. Dacă gândim astfel deşeurile, atunci, împreună cu autorităţile, cu generatorii de deşeuri şi cu cei care pot să le reutilizeze se găsesc cele mai bune soluţii pentru a le reintroduce în uz“, a declarat Cezar Bulacu, directorul de cercetare şi dezvoltare al societăţii MINET SA, grup de companii specializat în textile, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO