ZF Live

ZF Live. Mădălin Mihailovici, CEO Apa Nova: Apa Nova va investi din surse proprii 370 de milioane de euro în reţeaua de apă şi canalizare a Bucureştiului în următorii 11 ani

Autor: Robert Manea, Răzvan Botea

24.07.2020, 00:07 2002

Apa Nova, concesionarul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare a Bucureştiului, a avut în 2019 afaceri de 184 milioane de euro.

Mădălin Mihailovici, directorul general al Apa Nova, o companie Veolia, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare a Bucu­reştiului se vor ridica la circa 370 mil. euro, se vor derula în următorii 11 ani şi fac parte din master planul consi­liului local pentru investiţii în reţeaua de apă şi canalizare de 1,87 mld. euro.

„Aceşti 367 mil. euro sunt defal­caţi pe patru paliere mari, primul e legat de realizarea unui nou program investiţional estimat la 230,9 mil. euro, urmat de obligaţii suplimentare reali­zate şi viitoare de 122,39 mil. euro“, a spus Mădălin Mihailovici.

În septembrie 2019, Consiliul General a adoptat master planul pentru serviciile publice alimentare cu apă şi canalizare pentru Bucureşti şi zonele metropolitane pentru urmă­torii 30 de ani: „El a fost elaborat de specialişti străini şi români şi prezină o proiecţie necesară pe termen scurt, mediu şi lung în acest interval de 30 de ani.“

Master planul include investiţii publice şi private în reţeaua de apă şi canalizare a Bucureştiului în valoare de 1,87 mld. euro în următorii 30 de ani. „Valoarea tuturor investiţiilor estimate în masterplanul aprobat este de 1,87 miliarde de euro. Înainte de aprobare, trebuie să vă spun că există un sprijin total din partea primarului general şi a echipei din primărie. Ne-am dat seama că investiţiile sunt foarte mari, în martie 2019 s-a creat o comisie mixtă care a început să analizeze modul în care se pot atrage aceste fonduri. Având în vedere volumul masiv al acestor 1,87 mld. euro, a fost foarte clar că nu vom putea atrage bani doar din fondurile europene, buget naţional sau local.“

Investiţiile de 370 mil. euro ale companiei vin exclusiv din fonduri private ale companiei franceze Veolia, din care face parte Apa Nova.

„Fiind un operator privat, la noi nu se pune problema de fonduri europene. Toate aceste surse vor veni de la Veolia, linia de finaţare este deschisă. Banii există. Am prezentat în faţa comitetului investiţional de la Paris acest proiect şi ne-am bătut cu două mari proiecte europene, unul în Cehia şi Ungaria. Practic, aceeastă sursă de finanţare există şi nu mai avem nevoie să atragem aceşti bani.“

Mădălin Mihailovici a mai spus că Apa Nova va investi în reducerea riscului de inundaţii în zonele centrale şi depresionare din Bucureşti, investiţii de 90 mil. euro.

„Primul pilon al programului investiţional este legat de reducerea riscului de inundaţii în zonele centrale şi depresionare. Aici vor fi investiţii de 89,9 mil. euro. Se va realiza o lungime de canal menajer şi fluvial de 94,3 km, vor beneficia de aceste lucrări 793.000 de locuitori, se va lucra pe 270 de străzi. Printre acestea se numără Văcăreşti, Pallady, Colentina, Fundeni, Dobroeşti.“

De asemenea, compania va investi în infrastructura de apă pentru 1.350 de străzi şi în extinderea reţelei de apă şi canalizare pentru aproape 300 de străzi din Bucureşti.

„Al doilea pilon este adaptare infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană a oraşului. Vor beneficia 645.000 de locuitori şi se va lucra pe 1.349 de străzi, inclusiv în zona centrului istoric. Aceste lucrări se vor finaliza în 2031. Un alt pilon este extinderea de reţea de apă şi canalizare conform Planului de dezvoltare urbană, de 81 mil. euro. Vor beneficia 370.000 de locuitori, plus noi rezidenţi. Se lucrează pe 296 de străzi“

Mădălin Mihailovici spune că tarifele existente la apă şi canalizare nu vor fi afectate de aceste investiţii: „E clar că e nevoie de investiţii suplimentare. Tariful existent nu va fi afectat, care cu tot cu TVA este 6 lei pe metru cub şi este pe locul 43 din 45 de operatori din România. Acest tarif pentru acest volum investiţional nu se va schimba pe toată durata concesiunii.“

În acest moment, tariful companiei se situează la 1,14% din coşul de consum al unei gospodării, mai spune Mădălin Mihailovici, care adaugă că limita maximă admisă ca pondere în coşul de consum pentru servicile de apă şi canalizare este de 3,5%.

„Dacă în 2000, când a fost preluată concesiunea, tariful de apă şi canal al Bucureştiului însemna practic ca limită de suportabilitate în coşul unei gospodării 6%. Limita admisă e de 3,5%. În ultimii 5 ani în Bucureşti, limita de suportabilitate a fost 1,3%. În ultimi trei ani a fost de 1,14%. Tariful are loc să crească, dar nu ne ne propunem aşa ceva.“

Apa Nova este concesionarul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare al Bucureştiului. Compania a avut în 2019 afaceri de 184 mil. euro, cu un profit de aproape 24 mil. euro. Compania are doar în Bucureşti 1.800 de angajaţi.

„Anul trecut Apa Nova a avut o cifră de afaceri de 184 mil. euro cu un profit de 13%. În cei 20 de ani, profitul net al companiei a fost 410 mil. euro, iar Apa Nova Bucureşti a investit în sistemul de apă şi canalizare 533 mil. euro, peste profitul net.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO