ZF Live

ZF Live. Maria Manea, cu experienţă de peste 15 ani în domeniul educaţiei, a investit 100.000 euro în grădiniţa Equilibrum

Autor: Florentina Niţu

29.09.2022, 16:14 354

Maria Manea, cu experienţă de peste 15 ani în domeniul educaţiei, a investit 100.000 euro în grădiniţa Equilibrum, pe care a deschis-o în acest an şi unde încearcă să pună în prac­tică principiile şi abordările educaţionale Reggio Emilia, o meto­dă italiană care este orientată spre formarea timpurie a copiilor.

„Ideea nu a fost no­uă, ea există de foarte mulţi ani în mintea mea, însă nu aveam experienţa profesională şi nici posibilitatea fi­nan­ciară. (...) Investiţia a fost de peste 100.000 euro într-un spaţiu gân­dit de la început pentru a fi grădiniţa. Chiar şi aşa, în clădirea unde a fost o grădiniţa anterior, a fost nevoie de modificări“, a spus Maria Manea, fonda­toa­rea grădiniţei Equi­li­brum, în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

Ea a fost şi inspector şcolar ge­neral adjunct la Inspectoratul Şco­lar al Munici­piu­lui Bucureşti şi secretar de stat la Ministerul Edu­caţiei. Activitatea a înce­put în urmă cu patru luni, ca un centru edu­ca­­ţio­nal, iar acum la grădiniţă au fost atraşi 40 de copii, dar capaci­ta­tea ma­ximă a sălilor este de aproximativ 80 de copii. Grădiniţa se află pe Bulevardul Expoziţiei, în sectorul 1 al Capi­talei, în apropierea unui parc.

„Mulţi dintre oamenii din educaţie au aflat în ultimii ani despre această abordare educaţională - Reggio Emilia, specifică într-o regiune care este în apropiere de Bologna. Această metodă educaţională implică o legatură puternică între spaţiile de învăţare şi actul educaţional. Are o legatură strânsă cu modul în care arată grădiniţa şi felul în care predăm. Sunt interconectate. Ca specificitate, nu există jucării convenţionale, ci se pune accent pe folosirea materialelor naturale pentru a crea propriile produse. Mintea, imaginaţia şi creativitatea sunt stimulate“, a explicat Maria Manea.

Conceptul folosit pentru predare este după modelul STEAM, în fiecare zi axându-se pe un domeniu - spre exemplu, luni este ziua dedicată ştiinţei, iar predarea se face integrat, interdisciplinar. ën ceea ce priveşte opţionalele, care sunt pe categorii de vârstă, între 2-4 ani şi 4-6 ani, grădiniţa oferă cursuri de robotică, pian, tehnici teatrale şi literaţie.

„Suntem o grădiniţă autorizată cu un număr generos de copii, dar vom continua să ne dezvoltăm şi cu o şcoală primară în următorii ani. (...) ën urmatorii doi ani poate o să fie posibilă această şcoală primară“, a menţionat Maria Manea.

Ea susţine că selectarea personalului a fost destul de greoaie şi pentru grădiniţă, pentru că întreg sistemul de învăţământ are probleme şi deficienţe de personal. Acum, la grădiniţa Equilibrum sunt doi educatori şi un îngrijitor la fiecare 20 copii. 

„Tarifele variază în funcţie de program, dacă e scurt, intermediar sau lung, între 2.500-3.000 de lei. Cei mai mulţi sunt părinţi cu profesii liberale, care le permit să îşi susţină financiar aceasta investiţie“, a mai spus Maria Manea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO