ZF Live

ZF Live. Mediul academic, despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din turul I: „E nevoie de voinţa politică şi recunoaşterea faptului că toată populaţia trebuie să fie integrată şi să beneficieze de măsurile fiscale, sociale, economice şi politice luate de administraţie. În ultimii ani, acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum vedem rezultatele“

ZF Live. Mediul academic, despre rezultatul alegerilor...

Autor: Florentina Niţu

04.12.2024, 11:38 141

Deşi prosperitatea generală în România creşte, disparităţile sociale se adâncesc, iar inegalităţile devin tot mai evidente, ceea ce e o adevărată „bombă cu ceas“ din punct de vedere social. Acest fapt s-a reflectat şi la alegerile prezidenţiale, unde Călin Georgescu, un candidat independent de extremă dreaptă, a reuşit să strângă peste 2,1 milioane de voturi în primul tur, adică aproape 23% din total, este o concluzie a două profesoare universitare prezente la emisiunea de business ZF Live.

„E nevoie de voinţă politică şi recu­noaşterea faptului că toată populaţia trebuie să fie integrată şi să beneficieze de măsurile fiscale, sociale, economice şi politice luate de administraţie. În ultimii ani, acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum vedem rezultatele“, a spus Corina Murafa, lector universitar şi expert independent în politici energetice. 

Împreună cu Eliza Barnea, coordonator campanie Tranziţie Justă pentru Bankwatch România, în 2023 a realizat un studiu care a scos la iveală că şomajul real din judeţul Galaţi este de circa 50%, ci nu de 6%, cât arată statisticile oficiale. Era vorba despre 150.000 de persoane care nu figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, fapt ce arată că autorităţile nu au date corecte şi lasă o parte din populaţie neintegrată în politici, dar tocmai aceste persoane au nevoie de ele.

„Ca o paralelă, dacă ne uităm la profilul alegătorului care a votat cu candidatul independent în primul tur, vedem că o treime din aceştia sunt tineri. În acelaşi timp, ştim că România are cea mai mare rată a tineretului în sărăcie din Uniunea Europeană şi că 20% din cei cu studii primare se confruntă cu dificultăţi majore. Este important să înţelegem cauzele care determină aceste alegeri şi să nu cădem în capcana de a blama sau a judeca“, a afirmat Eliza Barnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro