♦ Lipsa obişnuinţei de a citi se reflectă, în mod evident, în piaţa de carte din România, o piaţă care se situează la sub 100 mil. euro anual ♦ Spre comparaţie, Slovenia, o ţară cu 2 mil. locuitori, reuşeşte să aibă o piaţă anuală de carte de 75 mil. euro, în condiţiile în care are o populaţie de aproape zece ori mai mică decât cea a României.
Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România, consideră că una dintre cele mai mari probleme din educaţia românească este aceea că nu formează cititori, iar mai departe, după ce elevii ies din sistemul de învăţământ, au probleme în a deveni angajaţi performanţi.
Totodată, subliniază el, şcoala românească nu reuşeşte să îi înveţe pe elevi cititul de plăcere, ci le impune să se întoarcă la operele vechi, stabilite în programa şcolară gândită cu zeci de ani în urmă.
„Noile generaţii nu prea citesc. Problema nu este că nu se citeşte carte tipărită, care reprezintă peste 80% din piaţa de carte şi nu se pune problema unui dezechilibru între formatul digital de carte şi cartea tipărită. Problema este că educaţia românească nu formează cititori şi prin asta avem mari probleme în a forma, mai departe, angajaţi performanţi. Ajungem la problema cu care se confruntă, de fapt, întreaga economie românească, cea a angajaţilor neinstruiţi, care vin din spate ca foşti elevi care ar trebui să aibă o capacitate de învăţare şi perfecţionare şi să şi-o păstreze de-a lungul vieţii. Asta nu se prea întâmplă pentru că educaţia românească nu ne oferă cititori“, a spus Mihai Mitrică în timpul emisiunii ZF Live.