♦ Destinaţia clădirilor istorice poate fi păstrată sau fiecare clădire poate trece printr-o reconversie ♦ Unul dintre motivele pentru care clădirile vechi nu se renovează este acela că nu este rentabil, astfel că în unele cazuri mulţi dezvoltatori aleg să demoleze şi să construiască de la zero ♦ Un factor care împiedică în prezent consolidarea centrului Bucureştiului este fenomenul închirierii în regim hotelier a unor apartamente din clădiri istorice.
Mihail Arghiropol, managing partner în cadrul MAD Projects, companie specializată în reconversie imobiliară de reabilitare, proiectare şi design, spune că cele mai multe clădiri istorice din centrul Bucureştiului sunt astăzi aflate în conservare, în paragină, o bună parte dintre ele fiind în proprietatea statului, în timp ce altele aşteaptă de ani de zile autorizaţii de construire.
„Calea Victoriei şi toată zona de centru a Bucureştiului au început să renască într-un mod foarte bun din foarte multe puncte de vedere – cultural, economic, social. Problema în centru, în zone precum Calea Victoriei, este că foarte multe clădiri stau în conservare, multe dintre ele fiind ale statului, iar altele stau într-un blocaj pentru că aşteaptă autorizaţii de construire“, a spus el în timpul emisiunii online ZF Live.
Clădirile vechi din centrul Capitalei, care stau azi în paragină, mai spune Mihail Arghiropol, indiferent de destinaţia pe care au avut-o iniţial, pot fi readuse la viaţă.