ZF Live

ZF Live. Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR: Situaţia companiilor şi efectele crizei din prezent se vor vedea abia peste câţiva ani, atunci când toate scutirile şi garanţiile vor ajunge la scadenţă

Paul-Dieter Cîrlănaru: Cred că este un imperativ să învăţăm să fim mai agili, să ne adaptăm. Este foarte greu să schimbi modelul operaţional din interior, ai nevoie de cineva din exterior. E foarte greu să te tratezi singur.

Paul-Dieter Cîrlănaru: Cred că este un imperativ să învăţăm să fim mai agili, să ne adaptăm. Este foarte greu să schimbi modelul operaţional din interior, ai nevoie de cineva din exterior. E foarte greu să te tratezi singur.

Autor: Alexandra Matei

08.02.2023, 17:40 441

Astăzi, în mediul de business încă se vede manifestarea măsurilor de protecţie adoptate în pandemie, astfel că situaţia dificilă în care se află companiile româneşti nu se vede foarte clar 42% din companiile aflate în dificultate în 2019 sunt tot în acelaşi punct. Cifra de afaceri a acestor companii a crescut cu 20%, însă datoriile au crescut şi ele cu circa 30%.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, este de părere că situaţia reală a companiilor româneşti şi efectele crizei din prezent se vor vedea abia peste câţiva ani, atunci când toate măsurile de protecţie, scutirile şi garanţiile de care acestea beneficiază în contextul crizei vor ajunge la scadenţă.

În acest moment, în me­diul de business, com­paniile şi creditorii adoptă o atitu­dine de prevenţie şi, deşi com­paniile au o situaţie financiară dificlă, ea este aco­perită prin faptul că din partea creditorilor nu vine o pre­siune foarte mare pe recu­perarea ba­nilor.

„Există un lag între mo­mentul în care vedem difi­cul­tăţi şi momentul în care vedem multe pro­ceduri ca un element care să ne arate că trecem printr-o perioadă dificilă. Acest lag este destul de mare. Spre exemplu, vârful insolvenţelor, în perioada de după 2008, a fost abia în 2013. Tipul de răspuns a fost unul de protecţie, de relaxare în ceea ce priveşte recuperarea de datorii, fie că vorbim de creditorul fiscal - statul -, fie că vorbim de bănci, ca finanţatori ai bu­si­nessului. Astăzi, încă vedem ma­ni­festarea măsurilor de protecţie, de amânare, adoptate în pandemie. Spe­ranţa mea este să acţionăm mai proactiv. Cred că orice companie din orice segment care îşi răspunde pro­ble­melor mai repede decât în situaţia în care nu mai are de ales, va răspunde mai bine. Sper să vedem mai multă efi­cienţă”, a spus Paul-Dieter Cîrlă­naru, CEO al CITR, la emisiu­nea online de business ZF Live. Astfel, dacă aceste companii şchioa­­­­pătă, din perspectiva banilor, afir­­mă el, nu au o problemă de lichi­di­tate imediată, aşa cum a fost în criza anterioară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO