ZF Live

ZF Live. Paul Handro, director zonal retail, BCR. Protecţia în vremuri de inflaţie vine din investiţiile în active financiare, dar există şi un preţ de plătit, respectiv volatilitatea. Întotdeauna vom avea în activele care aduc profitabilitate volatilitate, adică risc. Depozitele şi investiţiile în titluri de stat pot fi oricând întrerupte, la nevoie

Autor: Mircea Nica

14.10.2022, 16:30 327

Protecţia în vremuri de inflaţie vine din investiţiile în active finan­ciare, dar în acelaşi timp există şi un preţ de plătit, respectiv volatili­tatea, adică riscul, a spus Paul Han­dro, director zonal retail BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Trebuie să înţelegem că dacă vrei să te protejezi în vremuri de inflaţie este bine să fii cu banii investiţi în active financiare. Ideea este că avem un preţ de plătit aici şi anume volatilitatea. Întotdeauna vom avea în activele care aduc profitabilitate volatilitate, adică risc. Când vorbim de volatilitate trebuie să ne asumăm riscuri“.

Modelul BCR privind gestionarea financiară a bugetelor implică 50% din venituri pentru nevoi, 30% pentru zona de dorinţe şi 20% din venituri fiind bani puşi deoparte, adică investiţi.

„Noi venim cu un model, acel 50-30-20, adică 50% din venituri pentru nevoi, 30% pentru zona de dorinţe şi 20% să îi pui deoparte. Acest 20% este important cum îl segmentezi. Dacă ai acea frică de zile negre, defineşte fondul de rezervă pentru zile negre.“

„De obicei este între 3 şi 6 cheltuieli lunare. Aceşti bani trebuie să îi ai la dispoziţie şi cel mai simplu mod de a-I avea la dispoziţie sunt depozitele bancare pentru că sunt cu scadenţă scurtă, la fel şi titlurile de stat pot fi luate în calcul. Oricând poţi să întrerupi acea investiţie dacă este nevoie".

Din perspectiva claselor de active, în cazul în care există o aversiune faţă de risc, obligaţiunile de stat cu scadenţe mai mari ar fi prima opţiune, a mai adăugat Paul Handro.

Totul depinde de profilul de risc. După aceea, zona de acţiuni, clasa de active mai volatile, dar şi aici trebuie să te informezi şi să iei decizii asumate. În clasa de active acţiuni, istoric se arată că pe termen lung bat inflaţia. În zona de acţiuni, termen lung înseamnă de la 10 ani în sus. Aici am făcut un studiu în care am văzut că 33% dintre români pun bani deoparte pentru batrâneţe. Unei investiţii trebuie să-i asociezi un obiectiv. Dacă ai obiectivul doar să faci bani, în momentul în care investiţia ta intră în volatilitate, psihic nu mai rezişti pentru că nu mai faci bani. Atunci trebuie un obiectiv pe termen lung, să fii informat în ce investeşti, trebuie să fii diversificat pe mai multe instrumente.

Paul Handro a mai explicat că pentru români, zona de investiţie materializată, adică investiţia în imobiliare, este mult mai familiară comparativ cu alte state.

"Suntem mult mai iubitori în zona de investiţie imobiliară pentru că este mult mai palpabilă. Mai este un studiu privind psihologia poporului român care arată că poporul român este neîncrezător. Partea de încredere este puţin sub nivelul altor popoare. Atunci, când te duci pe zona de investiţii dematerializate cum sunt investiţiile financiare, în momentul respectiv intervine nesiguranţa. Contează să începem să gândim în această paradigmă."

Paul Handro susţine că gradul de incluziune bancară a mai crescut, dar încă nu se află la nivelul potrivit, a spus Paul Handro, director zonal retail BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live. Dacă punem inflaţia minus dobânda vedem că în termeni reali nu câştigi, dar se diminuează acest decalaj.

"Gradul de incluziune bancară a mai crescut. Nu este acolo unde ne dorim. În momentul de faţă dobânzile au crescut. Sunt în continuare randamente reale negative, adică dacă punem inflaţia minus dobânda vedem că în termeni reali nu câştigi, dar se diminuează acest decalaj", a concluzionat Paul Handro.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO