ZF Live

ZF Live. Radu Georgescu, managing partner, CFO Network: Dacă România ar fi o companie, ar trebui să taie din cheltuielile fixe pentru că altă marjă de manevră nu are

Autor: Ramona Cornea

26.04.2023, 17:40 280

♦ Statul are doar două posibilităţi pentru reducerea deficitului bugetar: să crească veniturile sau să scadă cheltuielile. Acum este dificil să creşti taxele, aşa că singura soluţie este să te uiţi la cheltuieli.

Guvernul are doar două posibilităţi pentru reducerea deficitului bugetar: să crească veniturile sau să scadă cheltuielile. Având în vedere că traversăm o perioadă cu inflaţie mare, cu dobânzi ridicate, ar fi dificil să crească taxele. Astfel, singura soluţie viabilă pentru reducerea deficitului bugetar este reducerea cheltuielilor, spune Radu Georgescu, managing partner al CFO Network.

„Economia este este un fel de matematică, iar economiştii tot spun de vreo cinci ani că acest model de creştere pe deficit nu este sustenabil şi, la un moment dat, se întâmplă ceva şi nu poţi să te mai împrumuţi. În momentul de faţă avem o ecuaţie matematică simplă ce arată că statul cheltuieşte mai mult decât încasează şi, în această ecuaţie matematică simplă, statul are doar două posibilităţi: ori să crească veniturile, ori să scadă cheltuielile. În această perioadă cu inflaţie ridicată, cu dobânzi mari la credite, este destul de dificil să creşti taxele pentru că oamenii deja au dificultăţi să-şi plătească strictul necesar, aşa că singura soluţie este să te uiţi la cheltuieli, din punctul meu de vedere“, a spus Radu Georgescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Structura de cheltuieli a statului este destul de simplă deoarece 90% dintre cheltuieli sunt cheltuieli fixe, adică salarii, pensii, servicii, 7% sunt cheltuieli cu dobânzile, iar 2% sunt investiţia în cheltuieli variabile, spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO